De aanleiding voor de excursie is het plan van de gemeente om drie windmolens te plaatsen tussen de A1 en bedrijventerrein Kloosterlanden. Gemeenteraadsleden van VVD, APB, PvdA en D66 gingen zaterdag mee ernaartoe vergezeld van ongeveer 20 buurtbewoners. Volgens fractievoorzitter Jan Oggel van CDA zit de grootste angst van de bewoners in een situatie van onverkoopbare huizen als de windturbines er daadwerkelijk gaan komen.
Oggel noemde een situatie van een woning in Echteld met een WOZ waarde van 600.000 euro die door een aangepaste WOZ waarde 190.000 euro lager is getaxeerd door de gemeente. Oggel wilde graag aantoonbare transacties van verkopen van een lagere prijs door de aanwezigheid van de windturbines, maar een neutraal voorbeeld was er niet.
Het verlagen van de WOZ waarde voor de woningen van sommige bewoners is het resultaat van het indienen van bezwaarschriften, de gemeente heeft deze bezwaren gehonoreerd. Toen er naderhand meer bezwaarschriften kwamen heeft de gemeente ook andere bezwaarmakers een 10 tot 30 % lagere WOZ waarde gestuurd. Ook bleek dat overdag de overlast moeilijk in te schatten is, door geluid wat overdag standaard hoorbaar is. De echte overlast is alleen in de nacht te beoordelen, een idee was om er de nacht in een tentje door te brengen op de juiste afstand van de turbines.
Harold Rietman van D66 merkte niet veel van de windturbineoverlast, en gaf aan te wachten op een nieuw voorstel van de wethouder. “Bezint eer ge begint” dat was in elk geval wel het advies voor de bewoners van het Bramelt van het actiecomité ‘klap van de molen‘. Dat comité verzet zich al jaren tegen de komst van windmolens in de naastgelegen gemeente Buren. Een boer die op 1000 meter afstand woont ervaart overdag ook niet echt overlast, maar in de nachtelijke uren valt al het omgevingsgeluid weg, dus dan is de ervaring anders en is er wel degelijk overlast. Onderstaand de situatie zoals die vanaf Het Bramelt te zien zal zijn.