De Deventer gemeenteraad heeft woensdagavond de mogelijkheid om een raadplegendreferendum als instrument voor de Deventer gemeenteraad te kunnen gebruiken goedgekeurd. Nu kan dus een start worden gemaakt met het schrijven van de verordening.


Deventer – Referendum-verordening is aangenomen

Daarmee kan de gemeenteraad zelf een onderwerp aanwijzen voor een referendum, maar de burgers kunnen het dus niet zelf aandragen.

Reden voor de oppositiepartijen PvdA, APB en de SP om een motie in te brengen. Doel van de motie van een raadplegend referendum een raadgevend referendum maken. Een raadplegend referendum wordt gehouden op initiatief van de raad, terwijl een raadgevend referendum wordt gehouden op initiatief van de inwoners zelf.

De gemeenteraad kan dan het initiatief nemen om de kiesgerechtigde inwoners van de gemeente te raadplegen over een voorgenomen besluit. Deze aanpassing ging de coalitie partijen CDA, VVD en ADB te ver, want dat was namelijk niet zo afgesproken. Toch voelden coalitiepartijen GroenLinks en referendum partij D66 wel wat voor de motie. Na een tweetal schorsingen en wat gesteggel heen en weer kwam men er toch uit en bleek na stemmen een meerderheid voor deze motie te zijn.

Daarmee is concreet afgesproken dat de nieuw te kiezen gemeenteraad de referendum verordening kan laten aanpassen tot de mogelijkheid voor een raadplegend referendum. Dus meer democratie van de kant van de burger op belangrijke zaken die spelen in de stad. Het is straks dus aan de nieuwe gemeenteraad om deze mogelijkheid af te gaan wegen. Meer over een referendum en alle opties staat hier.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...