De lokale omroep in Deventer stond woensdagavond 27 januari centraal tijdens de gemeentelijke Politieke Markt. Wie nog eens wil nalezen hoe het allemaal zo gekomen is klik op de foto en lees!


Deventer – Politiek wil Stadsradio Deventer FM terug

De SLOD is verantwoordelijk voor de uitzendingen van Deventer Televisie en Deventer Radio is weer eens op de weegschaal gelegd. Er werd gesproken over de begroting voor 2010. Opmerkelijk, de grootste klant van de SLOD is de gemeente Deventer zelf. Met een begroting van ruim 500.000 euro koopt de gemeente de helft van alle zendtijd op, en geeft daarnaast subsidie en laat ook het nodige produceren.

SLOD verkoopt zelf 90.000 euro, waarbij weinig verdiend wordt, want de verkoopafdeling kost zelf 85.000 euro. Voorafgaand aan de discussie, is er ingesproken door vier Deventenaren. Herman Starink, oud-medewerker van DTV, John Slootmaker, oud-voorzitter en mede-oprichter van Stadsradio Deventer FM, en de oud-presentatoren van Deventer FM Robin Velderman en Patrick de Jager hielden een vurig betoog.

 De boodschap van deze ervaren radiomannen was duidelijk: Stadsradio Deventer FM moet terug, want wat er nu te horen is, is te slecht voor woorden. Slechte presentatoren, oud nieuws, en een programmering die niet voldoet aan de regels van de mediawet. En dat laatste was twee jaar geleden nu juist de reden om Stadsradio Deventer FM uit de lucht te halen. De gemeenteraadsleden waren het over één ding wel eens: “De radio moet beter, veel beter.”

Maar hoe? Bram Emens van ADB vroeg of de oud-DFM’ers onder het huidige SLOD-bestuur zouden willen opereren. Daar kwam een positief antwoord op, mits de SLOD zelf bereid is de organisatie verder te professionaliseren. Eenmansfractie Regina Lutje Hulsik ‘stond met Deventer FM op en ging ermee naar bed’, zo vertelde ze tijdens de sessie. Jurgen de Goeier (PvdA) vergeleek de situatie met de terugkeer van Radio Veronica.

Ook Algemeen Plattelands Belang heeft een voorkeur voor de kwaliteit van het fenomeen “Stadsradio Deventer FM”. De VVD was terughoudend, maar CDA en Carlo Verhaar van GroenLinks waren overtuigd van de kwaliteit van Deventer FM. Maar daarmee is het vertrouwde Stadsradio-geluid nog lang niet terug in de stad. Daar zal veel meer water voor door de IJssel moeten. Als de gemeente nu de begroting niet zou goedkeuren is de boel kapot, en kan de hele tent gesloten worden. Deventer FM draaide ruim 16 jaar lang zonder ook maar één cent structurele subsidie. De tijd zal het gaan leren.

De studio aan de Polstraat kan weer in elkaar worden gezet, het bordje zit er nog en de echte radiomakers staan te trappelen. Maar de SLOD bestuurders willen dat liever niet! gek he ?

Ook goed om te lezen is een stuk op de weblog van PvdA fractievoorzitter Jos Pierey. Vergeet niet de reakties even door te nemen.

Reacties zijn altijd zeer welkom: marcel@salland.tv


Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...