De privacy van voormalige wethouders van de gemeente Deventer is onvoldoende reden om de hoogte van hun wachtgeld geheim te houden.


Deventer moet transparant zijn met wachtgeld

De gemeente Deventer moet van de rechtbank in Zwolle de gegevens alsnog bekend maken aan dagblad de Stentor. De redactie van die krant vroeg vorig jaar hoeveel wachtgeld verschillende oud-wethouders nog steeds ontvangen. De gemeente wilde alleen het totaalbedrag aan wachtgeld geven, omdat twee oud-bestuurders de gegevens niet aan in de openbaarheid wilden hebben.

Alleen over oud-wethouder Marleen Huizingh (D66) heeft de gemeente gezegd dat ze het volledige bedrag aan wachtgeld kreeg. De Stentor wilde ook van andere oud-bestuurders de precieze bedragen aan wachtgeld weten en stapte naar de rechter. In de wet openbaarheid van bestuur wordt privacy weliswaar als argument genoemd om gegevens geheim te houden, maar daar zitten wel beperkingen aan.

De rechtbank in Zwolle heeft de Stentor in het gelijk gesteld. De gemeente moet nu binnen vier weken openbaar maken hoeveel wachtgeld de verschillende ex-wethouders hebben ontvangen. Het college gaat zich binnenkort over de uitspraak van de rechtbank buigen.

De oud-wethouders Gerrit Berkelder (GroenLinks), Jose Dirksen – Bloemenkamp (Deventer Belang), Jos Fleskes (PvdA), Gosse Hiemstra (CDA) en Marleen Huizingh (D66) ontvangen nog steeds wachtgeld van de gemeente Deventer. Hoeveel dat precies per persoon is moet de gemeente nu openbaar gaan maken.

Over Salland TV

x

Check Also

In Memoriam: Maarten Bervoets