Opiniepeiler Maurice de Hond is in hoger beroep veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Deventer – Maurice de Hond gaat in cassatie na uitspraak

Het gerechtshof legt die straf op vanwege zijn uitlatingen over de ‘klusjesman’ in de Deventer moordzaak. Volgens De Hond is hij de werkelijke dader en niet de veroordeelde Ernest Louwes. De door het hof opgelegde straf is gelijk aan die van de rechtbank. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie (OM) ook nog een werkstraf van honderd uur gevorderd. De civiele rechter veroordeelde De Hond eerder tot het betalen van een forse vergoeding aan De Jong en diens vriendin. Daarbij werd het hem verboden nog langer openlijk zijn overtuiging te verkondigen.

In het uitvoerige arrest erkent het hof het recht van De Hond om fouten van politie en justitie aan de kaak te stellen. Maar het rechtscollege vindt dat de opiniepeiler te ver is gegaan door daarbij iemand publiekelijk als moordenaar aan te wijzen, terwijl een ander daarvoor is veroordeeld. De fiscaal adviseur van de weduwe Wittenberg, Ernst Louwes, werd ook na herziening van zijn zaak veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Het hof vindt een beperking van de vrijheid van meningsuiting van De Hond gerechtvaardigd, om de belangen van de slachtoffers te beschermen. Het hof tekende daarbij aan dat De Jong en zijn vriendin gewone burgers zijn, terwijl De Hond zijn status als bekende Nederlander heeft ingezet om zijn mening onder de aandacht te krijgen.

De Jong en zijn vriendin hebben bijzonder veel last gehad van de campagne van De Hond, die in elk geval bij vlagen zeer intensief is geweest. De Hond zal de smaadzaak in een cassatieprocedure voorleggen aan de Hoge Raad en hij kondigde aan indien nodig naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...