De penibele financiële situatie van Deventer sprak boekdelen in de openingsrede van de verschillende politieke partijen in de raad van de gemeente Deventer.

Deventer – Hoe ging het er aan toe bij de raadsvergadering over de voorjaarsnota

Jan Oggel van CDA vergeleek de voorjaarsnota met een tompouce “Tussen de krokante korst zacht en mierzoet. Dat hapt één keer lekker weg, maar is op den duur niet gezond. CDA verwacht na deze bezuinigingen een volgende bezuinigingsronde.” APB stelde dat er geen geld meer is voor projecten, zoals het nog op de plank liggende nieuwe stadskantoor en de plannen met de nieuwe bibliotheek.

Wim de Jong van de CU sprak over het volgende “het college zet fullswing in op realisatie van het investeringsprogramma van stadskantoor, bieb en filmtheater Hegius. Als je dat in dit tijdsgewricht wil doen dan moet je degelijke financiële plaatjes hebben, de risico’s in beeld en afgedekt. En verder geen zaken die geld kosten doorschuiven. Risicobeheersing, second-opinions en volledig financieel regelen van de consequenties die direct of indirect optreden bij het realiseren van een grote investering”

De VVD sprak over de kwetsbare positie van de gemeente met betrekking tot de risico’s van gemeentelijke zakenpartners zoals Sallcon, Deventer Sportbedrijf en de NV Teuge. “Ook die risico’s moeten structureel bekeken worden”, volgens VVD man Tjapko Poppens. PvdA wilde liefst meer besparen op de ambtelijke organisatie. Politiek links stelde “de zwakste schouders draaien op voor een groot deel van de 11 miljoen euro bezuinigingen. Volgens de SP wordt geen orde op zaken gesteld.

“In plaats van puin ruimen, wordt puin gemaakt”, zo sprak Erik van Brink. Bram Emens van ADB stelde dat Deventer niet onder de bezuinigingen uit kan, maar investeringen mogen niet uitblijven. “Anders staat de stad stil, er moeten wel mensen aan het werk worden gehouden.” Maar echt scherp debat over de voorstellen bleef uit. Opvallend genoeg was TON (Trots op Nederland) niet aanwezig bij deze raadsvergadering.

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...