Oud Deventenaar Adriaan de Mol van Otterloo heeft het college van de gemeente Deventer aangeboden om het gebouw waar nu de Openbare Bibliotheek (OB) in is gevestigd te kopen.


De Mol wil Openbare Bibliotheek kopen voor 1,9 miljoen

De Mol geeft aan dat hij na aankoop, het gebouw ter gebruik wil aanbieden aan het Historisch Museum en Speelgoedmuseum. Ook is bij de aankoop inbegrepen dat het ‘Nieuwe Museum’ voor 20 jaar geen huur hoeft te betalen, zodat er jaarlijks kosten gereduceerd worden. Dan kan het Nieuwe Museum een gezond financieel bestaan leiden.

Het aanbod van de Mol om het gebouw van de OB van de gemeente voor 1,9 miljoen aan te kopen is door het college afgewezen. Een belangrijke reden daarvoor is volgens het college dat de huidige huuropbrengst van de bieb ( 265.000 per jaar) gebruikt gaan worden om de nieuwbouw van een bieb aan de Stromarkt te bekostigen. De Mol stelt dat door dit besluit van het college de stad een particuliere gift van 2,5 miljoen euro misloopt.

Deze afwijzing sluit volgens de Mol niet aan op de wens van vele Deventerse burgers om het museum te handhaven. Door de bouw van het nieuwe stadskantoor van circa 70 miljoen, de bouw van een filmhuis van circa 12 miljoen en de bouw van een nieuwe bibliotheek van circa 15 miljoen bent u genoodzaakt te bezuinigen op andere activiteiten. De gemeentelijk accountant Deloitte waarschuwde al voor gering weerstandsvermogen van de gemeente.

Ook geeft de Mol aan dat er vorig jaar binnen drie maanden 12.000 handtekeningen zijn opgehaald voor het behoud van het Historisch Museum. De Mol stelt ook dat de gemeente dan kennelijk hoopt op een hoger bod voor het pand van de huidige bibliotheek van een mogelijke horecaondernemer. Daarmee wordt volgens de Mol afbreuk gedaan aan de cultuurhistorische waarde van de gemeente Deventer. De brief van De Mol van Otterloo staat hier.

Over Salland TV

x

Check Also

In Memoriam: Maarten Bervoets