Op zondag 4 augustus 2013 vindt in de Boekenstad en Hanzestad Deventer de 25e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt.

De Deventer Boekenmarkt op zondag 4 augustus 2013

In totaal zijn 880 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.

De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt ken­merkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwali­teit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.

De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu staan er jaarlijks 880 boekenkramen opgesteld. Deventer was aan het eind van de 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerscen­tra van Nederland. De stad is nog steeds een belangrijk grafisch centrum, met vele drukke­rijen, uitgeverij­en, bibliotheken, boekhan­dels, antiquari­aten en de grote Boekenmarkt.

Om de bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod is het Deventer Boekenmarkt­boekje 2013 verschenen met daarin een overzicht van alle deelne­mers, plattegronden en specialisaties. Het handzame boekje is voor € 2,- verkrijgbaar bij o.a. de VVV Deventer, Brink 56 (De Waag) en bij de informatiekramen op de Boekenmarkt. Het Boekenmarktboekje is ook online te bestellen in de webwinkel van de VVV Deventer. In het boekje staat ook alle informatie over de extra activiteiten in het kader van de 25e editie.

Tentoonstelling Gert Jan Kocken: Van 3 t/m 23 augustus is er een speciale jubileumtentoonstelling te zien in het Stadhuis van Deventer van de beeldend kunstenaar Gert Jan Kocken. De titel is: ‘Maar zoals zo vaak wist de geïdealiseerde herinnering de Nederlanders meer te imponeren dan de feitelijke situatie – Patriotten en de Franse tijd in Nederland’.

In de tentoonstelling geeft Gert Jan Kocken door middel van 11 licht-installaties een compilatie van beelden en teksten met een boek als uitgangspunt: het pamflet ‘Aan Het Volk van Nederland’ van Johan Derk van der Capellen tot den Pol. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met De Fundatie te Zwolle.

De tentoonstelling is te zien op zaterdag 3 en zondag 4 augustus, open van 10.00–17.00 uur, en daarna van maandag t/m vrijdag van 11.00–17.00 uur. Toegang gratis.

 

 Zonder banaan geen boekenmarkt – ode aan de bananendoos: In het kader van de 25e editie is het jubileumthema: ‘Zonder banaan geen boekenmarkt – ode aan de bananendoos’. Al 24 jaar is de banendoos een onmisbaar voorwerp op de Deventer Boekenmarkt, en het zal dit jaar niet anders zijn. Vele honderden bananendozen worden gebruikt voor de aan- en afvoer van boeken. De bananendoos: boekendoos bij uitstek. Een schatting: ruim 8500 banendozen per Deventer Boekenmarkt.

Op vrijdag 2 augustus verschijnt er een speciale rijmprent, ‘Del Monte’ geschreven door Jean Keuning. De prent verschijnt in een beperkte oplage en is tijdens de Boekenmarkt te koop voor 5 euro. In de Keizerstraat zal er een vijf meter hoge toegangspoort komen van bananendozen, er zal bananencabaret zijn, een bananendarkroom en bananenhapjes.

Boekenmarktontbijt: Een prima begin of onderbreking van het bezoek aan de Deventer Boekenmarkt: een literair/muzikaal ontbijt rondom Theater Bouwkunde onder leiding van cabaretier, programmamaker en publicist Jacques Klöters. Van 9.30 tot 11.00 uur serveert hij er gedichten, draait plaatjes en ontvangt hij er ook enkele dichters. Ondertussen wordt er een smakelijk ontbijt geserveerd op deze bijzondere historische plek. Daar is ook vanaf 9.00 uur in de Athenaeumbibliotheek de tentoonstelling ‘Uit de school geklapt’ te zien, een overzicht van de educatieve boeken met uitklapbare platen van uitgeverij Kluwer. Kaarten voor het ontbijt via: www.theaterbouwkunde.nl

Tevens is er tijdens de Deventer Boekenmarkt een uitgebreid programma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Daarnaast is het 4 augustus Koopzondag in de binnenstad. De avond voorafgaand aan de Boekenmarkt, op zaterdag 3 augustus, vindt vanaf 16.00 uur het poëziefestival Het Tuinfeest plaats. Dertig landelijk bekende dichters dragen voor uit eigen werk in het intieme decor van enkele middeleeuwse kloostertuinen rondom Theater Bouwkunde. Info/kaartverkoop: www.theaterbouwkunde.nl

Programma: Het verdere programma van de Deventer Boekenmarkt is dit jaar vanwege de 25e editie omvangrijk. In het Worpplantsoen is er op zaterdag 3 augustus (20.30 uur) en zondag 4 augustus (13.30 en 15.30 uur) de straatopera ‘Molen, Wind en Water’.

In de Grote Kerk is 4 augustus de manifestatie ‘Boek der Boeken’, met als start om 10.00 uur een oecumenische kerkdienst met Sanne Terlouw. In de Bergkerk is er om 11.30 uur een concert van het barokensemble Scordatura, met muziek en poëzie. Speciale tentoonstellingen zijn er verder bij Atelier de Kunsten (Ingrid Siliakus)en Houtgalerie Van Blijkshof (Jodi Harvey-Brown). RTVOost verzorgt van 11.00-13.00 uur een rechtstreeks live tv-verslag vanaf het stadsplein de Brink.

Dankzij de Bookexpress kunnen ook dit jaar zware boekentassen worden afgegeven bij het afgiftepunt midden op de Boekenmarkt (ter hoogte van het veerpontje aan de Welle). Fietskoerier Deventer brengt voor € 2,- de boeken naar het NS-station, het parkeerterrein op de Worp of het parkeerterrein (bereikbaar via pendelbussen) nabij de A1. Hier staat een Boekentasbewaarbus waar de boeken weer kunnen worden opgehaald.

 

 

 

 

Over Salland TV

x

Check Also

Repair Café Deventer: welkom op zaterdag 16 oktober

In september hadden we weer een gezellig Repair Café. We zagen het ...