De gemeente Deventer heeft zich door het ontslag van het college best in een lastig parket verwikkeld.

College Deventer gevallen en hoe nu verder?

Er moeten nog een groot aantal belangrijke zaken geregeld worden die op de agenda van het college stonden. Een daarvan is de aangepaste structuurvisie-detailhandel waar de ondernemers van het Run Shopping Center in Deventer met smart op zitten te wachten. Volgende week wordt pas duidelijk welke zaken nog aangepakt gaan worden en door wie. De besluitvorming voor het nieuwe stadskantoor en bibliotheek kan hierdoor zelfs wel een vertraging van 3 tot 5 jaar oplopen.


De PvdA zegt er het volgende over op de plaatselijke website. Er kan ook nog een lijmpoging gedaan worden om het college weer op één lijn te krijgen, maar of er mogelijkheden zijn met opnieuw de PvdA in het college is nog maar de vraag. De PvdA moet als grootste partij een formateur aanstellen die gaat kijken of er een nieuwe coalitie te vormen is. Mocht de PvdA het niet voor elkaar krijgen, dan mag het CDA een gooi doen. Maar of PvdA dan nog in het college terugkomt is de vraag. In maart 2010 staan ook de gemeenteraads-verkiezingen alweer op de agenda. De politici hebben dus nog wel iets om zich de komende tijd op stuk te bijten.


De vijf wethouders moeten over vier weken hun bureau ontruimen. In de gemeentewet staat dat wethouders die hun ontslag indienen nog vier weken demissionair zijn. Daarna moeten ze dan ook vertrekken. Mocht er dan nog geen nieuw college geformeerd zijn, dan moet burgemeester Andries Heidema samen met de huidige gemeentesecretaris Theo Bakhuizen Deventer voorlopig gaan besturen.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...