DEVENTER - Omwonenden van de Centrum Moskee in de wijk Voorstad-Centrum hebben afgelopen week een brief van het moskeebestuur in hun brievenbus gekregen met de mededeling dat de oproep tot gebed vanaf 6 juli mogelijk dagelijks twee keer zal gaan klinken.

Centrum Moskee wil gebedsoproep twee keer per dag

De moskee aan de Smyrnadwarsstraat wil vanaf volgende week vrijdag iedere middag één of tweemaal de “azan” de oproep tot het gebed uit de minaret laten horen. Deze oproep wordt nu iedere vrijdagmiddag gedaan maar krijgt als het aan het bestuur van de moskee ligt een dagelijks karakter. Mocht dit doorgang vinden dan zal het iedere middag twee tot drie minuten lang te horen zijn. De buurtbewoners hebben deze mededeling van het moskeebestuur niet goed opgevat en hebben al bij de lokale politiek aangeklopt.

De fractie van de VVD en Deventer Belang (DB) stellen al vragen aan het college. Een van de belangrijkste vragen is of dit besluit van het moskeebestuur niet zorgt voor onvrede in de buurt, die overlast en veel gedoe kan gaan veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan geluidsoverlast. En hoe zit het met gemaakte afspraken, lag dit binnen het verwachtingspatroon van omwonenden.

Een veel betere optie is om de moskee zendtijd te geven op de lokale omroep DRTV. Die kan iedereen ook ontvangen. Daar kan dan de oproep tot gebed dagelijks op de lokale radio worden uitgezonden. In ruil voor het niet doen van de dagelijkse oproep over de minaretspeakers is dit een prima Nederlandse polderoplossing die ook nog eens binnen de landelijke publieke mediawet valt. De omroep DRTV had ook al eens plannen voor thematische zenders, dat is natuurlijk ook een optie. De benodigde subsidie ervoor hebben ze al jaren op de bank staan.

Over Salland TV

x

Check Also

B&W Olst-Wijhe schiet plan Stichting Noordmanshoek af

Het college van B&W van de gemeente Olst-Wijhe oordeelt dat het voorgelegde ...