Het CDA zou evenveel zetels als de PVV behalen als er nu verkiezingen zouden zijn. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond komen beide partijen uit op 31 zetels.

CDA is even groot als de PVV

De partij van Geert Wilders levert ten opzichte van een week eerder een zetel in, de christendemocraten winnen er één. De verschuivingen ten opzichte van vorige week zijn verder gering. GroenLinks verliest een zetel en komt uit op tien zetels, de ChristenUnie wint een zetel en komt daarmee op vijf. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben in de peiling van De Hond nu samen 58 zetels, twee meer dan vorige week. De drie partijen bezetten momenteel tachtig zetels in de Tweede Kamer.

Maurice de Hond peilde ook hoe Nederlanders staan tegenover het uitsluiten van regeringsdeelname van de PVV. Meerdere partijen gaven de afgelopen tijd aan niet met de partij van Wilders te willen regeren. Minder dan de helft van de ondervraagden vindt het terecht dat regeren met Wilders wordt uitgesloten door de PvdA (47 procent), de ChristenUnie (45 procent) en D66 (46 procent). Maar volgens 45 procent van de Nederlanders hadden deze drie partijen niet mogen uitsluiten om met de PVV te gaan regeren.

Overigens hebben de SP en GroenLinks ook laten weten er niets in te zien om met Wilders te gaan regeren. Een coalitie van CDA, PVV en VVD, als zij bij de volgende verkiezingen meer dan 75 zetels halen, kan op goedkeuring rekenen van 48 procent van de onder-vraagden, 45 procent ziet dit niet zitten. Als de PVV de grootste partij wordt, moet Wilders volgens 39 procent van de Nederlanders premier worden, 54 procent vindt van niet.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...