De CDA-Statenfracties in Gelderland en Overijssel zien letterlijk geen toekomst in schaliegas.

CDA Gelderland en Overijssel zien geen toekomst in schaliegas

Vanuit de gedachte dat duurzame energie de gezondheid en welvaart van de komende generaties waarborgt, is er nog geen enkele garantie dat het boren naar schaliegas schoon, gezond en veilig is. Het mag bijvoorbeeld niet ten koste gaan van de uitmuntende drinkwaterkwaliteit in Gelderland en Overijssel.          

Daar komt bij dat schaliegas een kortstondige, fossiele energiebron is. Schaliegas zal Nederland maar enkele decennia van energie kunnen voorzien, wat niet opweegt tegen de mogelijke risico’s en gevolgen van winning van schaliegas. Overijssels Statenlid Henk Meulink benadrukt: “Overijssel heeft een hoge duurzaamheidsambitie, daar hoort geen schaliegas bij”.

De Gelderse Statenfractie wil een verbod op schaliegaswinning vastleggen in de Omgevingsvisie, waarbij er minimaal 10 jaar niet geboord zou mogen worden. “We moeten de energietransitie nu met kracht voortzetten en niet onze (kinds-)kinderen er straks mee opzadelen. We hopen dat de Haagse politiek dit signaal oppikt en de juiste beslissing neemt’, legt woordvoerder Jaap Uenk van CDA Gelderland uit. 

Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...