Carlo Verhaar stopt als fractievoorzitter GroenLinks Deventer

Carlo Verhaar zal na 23 maart terugtreden als fractievoorzitter van GroenLinks Deventer. Hij zal tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 aan de fractie verbonden blijven als steunraadslid. De fractie heeft Tjeerd van der Meulen gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Carlo begon in maart 2002 als fractielid en is dus precies 14 jaar lid van de gemeenteraad namens GroenLinks. Nadat GroenLinks in 2005 in het college kwam, werd hij gekozen als fractievoorzitter. Carlo heeft de afgelopen 14 jaar scherp, bevlogen en met de nodige humor het GroenLinks geluid vertegenwoordigd in de raad.

Carlo heeft een brede kennis en kan met zijn scherpe inzichten over alle onderwerpen adequaat het debat voeren, maar zijn passie was de portefeuille kunst en cultuur. Hij toonde zich een hartgrondig tegenstander van de dreigende kaalslag in de cultuursector en heeft zich altijd sterk gemaakt voor vernieuwing en creatieve ideeën voor de kunst en cultuur in Deventer. Creatief is Carlo ook op het gebied van de samenwerking met de andere partijen in de raad. Zo pakte hij – juist in de jaren dat GroenLinks in de oppositie zat – door effectief en creatief onderhandelen regelmatig zijn kans om op het gebied van duurzaamheid een aantal flinke stappen te zetten, zoals de invoering van afvalsysteem diftar en komst van windmolens aan de A1.

Hij kon heel fel zijn in het debat, maar zocht bij een schijnbare tegenstelling altijd eerst naar een mogelijke pragmatische oplossing. Een van zijn voornaamste successen op dit gebied betreft de afspraak rond het plein op de Grote Kerkhof, waarvoor hij vakkundig onderhandelde met de coalitie met als resultaat dat het Grote Kerkhof na openstelling van het Stadhuiskwartier volledig autovrij zal worden. Carlo kan echter ook een streep in het zand trekken als het om principes gaat. Zijn eerste politieke overwinning gaat om een momenteel ook weer bijzonder actueel onderwerp: in 2002 – ver voor de Bed Brood Bad discussies – heeft hij ervoor gezorgd dat uitgeprocedeerde asielzoekers op een menswaardige manier werden opgevangen in Deventer. Een plan waar de coalitie van PvdA, CDA, VVD en Deventer Belang tegen was.

In 2014 werd Carlo Verhaar beloond door de uitverkiezing van de Stentor tot het beste raadslid van Deventer. De jury concludeerde “Zonder twijfel de beste in het debat. Is scherp, politiek slim en soms sluw. Wist daardoor GroenLinks-standpunten door de raad te loodsen.”. Het bestuur en de leden van GroenLinks kijken dus met trots terug op het fractievoorzitterschap van Carlo Verhaar. Niet minder trots zijn we op zijn veelbelovende opvolger Tjeerd van der Meulen die Carlo zal opvolgen. Tjeerd is vanaf 2010 actief in de fractie als opvolgend raadslid en stond als talent op nummer 2 van de kieslijst in 2014. Tjeerd heeft een brede interesse voor groene en sociale onderwerpen. Hij heeft dat in de afgelopen jaren als ‘opvolger’ al ruimschoots bewezen. En dat smaakt naar meer. Tjeerd’s specialisme is ruimtelijke ordening en milieubeleid en hij woont in Diepenveen.

Over Salland TV

x

Check Also

Salland Vandaag: hoofdpunten uit het nieuws van 29 september

Wat is het laatste en belangrijkste nieuws uit Salland? Dagelijks worden de ...