Burgemeester Raalte: ‘buitengewoon ongelukkige’ stikstofkaart minister moet van tafel

Bron: RTVOost- Ties van der Heide.

“Een buitengewoon ongelukkig kaartje”, zo omschrijft Martijn Dadema, de burgemeester Raalte, de stikstofkaart die minister Van der Wal een aantal weken geleden presenteerde. “Laten we zeggen dat die gewoon van tafel gaat en dat we samen gaan kijken hoe we de doelen wel kunnen bereiken. Met elkaar, met allerlei creativiteit die er in de sector zit. Ik denk dat er in Den Haag veel te technisch en beleidsmatig naar dit vraagstuk wordt gekeken.”

Terwijl vrijdagmiddag op de Domineeskamp in het centrum van het dorp enkele tientallen boeren demonstreren, blikken we met de Raalter burgemeester terug op een roerige week. Een week vol boerenprostesten, maar ook de week waarin hij middels een noodverordening de blokkade van twee distributiecentra van Jumbo beëindigde. Een video waarin de burgemeester die verordening aankondigt, ging hard rond op social media.

“Wat je ziet is dat ik aankom en dat ik zeg dat de demonstratie, de blokkade, beëindigd moet worden. En dat ik verwacht dat iedereen weg gaat, zoals we dat gewend zijn in deze regio. Daar wordt op gereageerd,” aldus de burgemeester.

In het gesprek met de demonstrerende boeren lopen de emoties hoog op. “De emoties zitten gewoon heel hoog. Deze demonstraties houden de boeren ook niet voor de lol. Er zit echt veel boosheid, uitzichtloosheid, mensen liggen er ’s nachts wakker van. Dat vertellen ze mij ook. Ze weten niet waar ze aan toe zijn. Het is heel logisch dat er heel veel emoties zijn.”

Kort nadat de blokkade bij de distributiecentra voorbij was, kwamen er ongeveer 25 boeren naar het gemeentehuis van Raalte. “Ze wilden het positief afsluiten en het niet bij dat ene filmpje te laten.” De burgemeester zelf was bij de komst van de boeren zelf niet aanwezig in het gemeentehuis. “Medewerkers hebben ze binnengelaten in de gemeenteraadszaal. De boeren gaven aan dat de demonstratie vervelend geëindigd was. Dat vond ik ook, dat deelden we met elkaar.”

Via Facetime volgde een gesprek tussen burgemeester en boeren. “Ik kon uitleggen waarom ik had gedaan wat ik had gedaan, maar ook om nog eens de zorgen van de boeren aan te horen. Die zorgen zijn natuurlijk niet weg. Je moet weg bij het distributiecentrum, want de ME komt. Ik ben blij dat er geen confrontatie werd gezocht. Maar eenmaal thuis blijven de zorgen, daar is nog steeds geen uitweg voor. Ik begrijp heel goed dat ze die zorgen blijven houden en ik vind het heel fijn dat ze in het gemeentehuis op die manier het gesprek aan wilden gaan.”

“Dit gaat over identiteit, niet alleen over een baan”

Toch staan, ondanks de gesprekken, de verhoudingen tussen boeren en Den Haag op scherp. “Ik denk dat er in Den Haag veel te technisch en beleidsmatig naar dit vraagstuk wordt gekeken. Dit raakt 50.000 gezinnen die vaak al generaties bezig zijn. Dit gaat over identiteit, niet alleen over een baan.”

“Het gevoel van niet betrokken kunnen zijn bij de oplossing is, denk ik, een diep gevoeld gevoel. Ik hoop ook echt dat we een proces in Salland in kunnen gaan, dat we daar ruimte voor krijgen vanuit Den Haag, om met de boeren samen tot een goede oplossing te komen.”

Dadema: “Er gaat een transitie plaatsvinden, daar moeten we ook eerlijk over zijn. Geen zoete broodjes. Maar in de gezamenlijkheid kun je echt tot oplossingen komen. Gisteravond had ik nog een gesprek met twee collega’s en jonge boeren. Daar zie ik heel veel energie, creativiteit ontstaan om tot oplossingen te komen. Ook oplossingen die ze in Den Haag nooit zullen bedenken.”

De stikstofdoelen die in Den Haag zijn vastgesteld, zijn volgens Dadema “met een heel ongelukkig kaartje” expliciet gemaakt. “Laten we zeggen dat die gewoon van tafel gaat en dat we samen gaan kijken hoe we de doelen wel kunnen bereiken. Met elkaar, met allerlei creativiteit die er in de sector zit. Maar ook bij andere partners: natuur, landschap. Die hebben ook goede ideeën. Dat doen we in deze regio eigenlijk al heel lang.”

“Vertrouwen in dat we ook hier uit gaan komen”

De Raalter burgemeester haalt het proces rondom het Boetelerveld als voorbeeld aan. “We hebben een traject doorlopen met elkaar. Met boeren, natuurorganisaties, landbouw. Dat heeft tot hele goede resultaten geleid. Laten we dat nou lokaal met elkaar doen. Dan heb ik er vertrouwen in dat we ook hier uit gaan komen.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Raalter economie blijft groeien; meer banen en meer bedrijven

De gemeente Raalte doet het economisch goed en dat is terug te ...