Bloemetje Kinderopvang moet Bosanemoon verlaten

Na jaren succesvol gedraaid te hebben moet Bloemetje Kinderopvang haar locatie aan de Bosanemoon verlaten. Verhuurder Stichting Quo Vadis heeft de huur opgezegd vanwege andere plannen met het pand.

Bloemetje Kinderopvang is met haar drie locaties, waarvan twee in Colmschate en een in Okkenbroek, jaren een tweede thuis geweest voor veel kinderen. Ouders maken de keuze voor Bloemetje vanwege de kwaliteit, huiselijke sfeer, betrokkenheid van de pedagogisch medewerkers en het leveren van advies op maat. Het aanbod, voorschoolse opvang, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang onder één dak, biedt werkende ouders een unieke uitkomst. “Kinderen kunnen vanaf hun eerste jaar tot einde basisschool bij ons terecht. Ouders met meerdere kinderen kunnen alle kinderen tegelijk op een plek afzetten, wetende dat ze in goede handen zijn, dat ze naar school gebracht worden en na school een vertrouwd plekje hebben. Een ideale vorm van opvang, dicht bij huis”, vertelt mevrouw Unveren, oprichter en directrice van de organisatie. Daar wordt nu een brute einde aan gemaakt.

De basisscholen Het Roessink en De Wereldwijzer waarmee Bloemetje het pand deelt, gaan zich ontwikkelen tot een Integraal Kindcentrum. In een IKC werken onderwijs en kinderopvang intensief samen. De basisscholen hebben de keuze gemaakt voor een andere kinderopvangorganisatie, namelijk Sam&ko (de kinderopvangtak van Raster) om een IKC mee te vormen. Voor Bloemetje betekent dit einde verhaal. Zij moeten er uit zodat Sam&ko er in kan. Onbegrijpelijk, vindt mevrouw Unveren. Een groot deel van het complex staat al twee jaar leeg. Sam&ko heeft verderop in het complex reeds een BSO. Het leegstaande deel biedt hen voldoende ruimte om verder uit te breiden. Beide kinderopvangorganisaties zouden prima in hetzelfde gebouw door kunnen gaan. Unveren: “Ik vraag me af of het schoolbestuur beseft hoeveel partijen benadeeld worden nu wij er uit moeten. Ouders die hun kind bij ons brengen, maken een weloverwogen keuze voor Bloemetje. Daar hebben zij vele redenen toe waarvan de belangrijkste onze visie, werkwijze, kwaliteit, maatwerk en betrouwbaarheid zijn. Die vrije keuze wordt hen ontnomen. Het schoolbestuur bepaalt dat er maar één keuze mag zijn in het complex”.

De directie van Bloemetje heeft gesprekken gevoerd met wethouder Robin Hartogh Heys en burgemeester Heidema. “Dat de scholen een samenwerkings-overeenkomst aangaan met een organisatie naar eigen keuze is uiteraard hun goed recht. Maar om een rechtvaardige keuze te kunnen maken zouden zij meerdere organisaties een gelijke kans moeten bieden om de mogelijkheden tot samenwerking te bekijken. Wij zijn wel benaderd en met ons zouden vier andere partijen (waaronder Sam&ko) ook benaderd zijn, werd ons verteld. Uit onze gesprekken met collega bedrijven hebben we echter begrepen dat verder niemand anders hier iets van weet. En ook de manier hoe het bij ons is gegaan zien dat wij slechts voor de vorm zijn benaderd, zonder enige kans te maken. Stichting Quo Vadis doet hier hetzelfde als bij het kindcentrum Rivierenwijk en Kei13 op Keizerslanden. Het is van te voren bepaald wie de samenwerkende partij is. Er ligt een sjabloon klaar die op diverse plekken in de stad wordt gekopieerd. En als er op een van die plekken reeds een kleinere organisatie zit, dan moet die vertrekken om ruim baan te maken. Wij hebben de gemeente om hulp gevraagd zodat er een einde komt aan deze kartelvorming. Dat is namelijk wat hier gebeurt. Het ziet er naar uit dat slechts één kinderopvangaanbieder recht van bestaan heeft. Overige aanbieders worden weggewerkt uit deze markt. Collega bedrijven geven ook aan heel vaak op een of andere manier gedwarsboomd te worden. De Gemeente heeft echter aangegeven niets te kunnen doen doordat zij het bestuur van de scholen uit handen hebben gegeven aan de onafhankelijke stichting Quo Vadis”.
Het bedrijf gaat nu verder op de locatie Sleutelbloem. Daar is echter slechts ruimte voor een kinderdagverblijfgroep. Het hele VSO/BSO aanbod moet worden afgestoten en daarmee ook alle gezinnen die daar gebruik van maken. Afgelopen week heeft de directie haar klanten geïnformeerd. “De volgende ochtend hadden we huilende moeders op de groep. Mijn beide kinderen zijn hier al vanaf hun geboorte. Zo vertrouwd. Waar moeten we nu naartoe, wij willen bij Bloemetje blijven, zegt een moeder in tranen.” Iedereen probeert mee te denken met oplossingen om toch met Bloemetje verder te gaan. Alle mogelijkheden zijn door de directie al bekeken maar helaas zonder resultaat. Bloemetje moet op 15 juli a.s. al haar deuren sluiten aan de Bosanemoon. Mevrouw Unveren: “Dit bedrijf is mijn passie. Ik ben in 2004 begonnen met één groep aan huis en heb het bedrijf ontwikkeld tot een bedrijf met drie locaties. De crisistijden hebben we goed doorstaan zonder in te leveren op kwaliteit en personeel. Door deze situatie nu moeten wij naast alle ouders en kinderen ook afstand doen van medewerkers. Vier teamleden, kanjers van pedagogisch medewerkers, die nu zonder baan komen te zitten.

Over Salland TV

x

Check Also

Tafeltennis inzetten tegen Parkinson

Tafeltennisvereniging Wijk 16 start in Deventer met een eigen afdeling voor mensen ...