De gemeente Apeldoorn staat onder verscherpt toezicht van de provincie Gelderland met betrekking tot financiële uitgaven.

Arnhem – Apeldoorn onder verscherpt financieel toezicht geplaatst

De reden is het grote tekort op de grondexploitatie na het schrappen van bijna een kwart van de woningbouwproductie. Dat blijkt uit berichtgeving van Omroep Gelderland. Het stadsbestuur stelde de gemeenteraad eerder voor 1.500 van de 6.500 tot 2020 geplande woningen te schrappen. De meeste woningen worden geschrapt in de wijk Zuidbroek. Dat levert Apeldoorn een tegenvaller op van 75 tot 135 miljoen euro. De provincie houdt vanaf nu de gemeentelijke uitgaven scherp in de gaten.

Dit toezicht kan uitmonden in een zogeheten artikel-12 status, waarbij het Rijk de regie overneemt en de gemeente financieel ondersteunt. Een enquêtecommissie van de gemeenteraad onderzoekt bovendien de financiële handel en wandel van het gemeentelijk grondbedrijf. Apeldoorn besloot eerder al 35 miljoen euro te gaan bezuinigen. Daar bovenop zou nog eens 17 miljoen euro moeten komen. Het stadsbestuur vindt dat geen aantrekkelijk vooruitzicht. ‘Dat heeft tot gevolg dat Apeldoorn niet langer als een aantrekkelijke gemeente wordt ervaren met alle gevolgen van dien voor het vestigingsklimaat en de woningbouwproductie.’

 

 

Over Salland TV

x

Check Also

Salland Vandaag: hoofdpunten uit het nieuws van 30 november

Wat is het laatste en belangrijkste nieuws uit Salland? Dagelijks worden de ...