De gemeente Apeldoorn staat voor een strop van 60 tot 70 miljoen euro door tegenvallers met grondopbrengsten.


Apeldoorn – Gemeentelijke miljoenenstrop door grondaankopen

<span style=”font-size: 10pt;”>Daarom moet er de komende vier jaar extra worden bezuinigd, bovenop 30 miljoen euro die structureel moet worden ingeteerd. Wethouder Prinsen maakte de megastrop woensdag bekend. Oorzaak: de ontwikkeling van Zuidbroek, fase twee van de Ecofactorij en het Regionale Bedrijventerrein Apeldoorn-Zuid.

Bij de eerste twee projecten was aanvankelijk met winst rekening gehouden en daarna werden ze als financieel neutraal geschat. Net als het nog niet in de exploitatie opgenomen regionale bedrijventerrein, schiet de gemeente er echter fors bij in. Dat komt doordat de verkoop van grond die voor die projecten is gekocht lang op zich laat wachten met renteverlies als gevolg. Ook moeten gronden worden afgewaardeerd omdat die minder waard zijn geworden. Het negatieve resultaat wordt over 25 jaar opgebouwd. Volgens de financiële regelgeving moet de gemeente het verlies echter nu al nemen.

Wethouder financiën Fokko Spoelstra (PvdA) spreekt van ‘een waanzinnig bedrag voor Apeldoorn’. De gemeentelijke reserves zijn niet toereikend om het probleem op te kunnen vangen. Het grondbedrijf zelf heeft een reserve van 20 miljoen euro. De algemene reserve van de gemeente is 35 miljoen, maar wordt in de lopende bezuinigingsdiscussie al tot 15 miljoen euro teruggebracht.

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...