Advocaten hebben met een paar grote verzekeraars schikkingen afgesproken.

Algemeen – Woekerwinsten door deals met woekerpolissen

Door te schikken in plaats van te procederen, verdienen de advocaten snel veel geld. Uit berekeningen van RTL Nieuws blijkt dat het gaat om zo’n 22 miljoen euro. Volgens critici gaat dat ten koste van de mensen voor wie zij opkomen. Hun schadevergoeding zou, volgens critici, veel hoger kunnen zijn als er minder geschikt werd en meer geprocedeerd.

Gedupeerden worden opgeroepen om collectief de aanbieders van woekerpolissen aan te pakken. Dat biedt meer kans op succes, zeggen stichtingen als Verliespolis en Woekerpolisclaim die namens gedupeerden onderhandelen. Meer dan 200.000 gedupeerde beleggers gaven gehoor aan die oproep.
Mensen die een woekerpolis hebben, willen natuurlijk een zo hoog mogelijke schade-vergoeding krijgen. Maar voor de stichtingen is het sluiten van een deal al genoeg om geld te verdienen. Van Delta Lloyd, ING, Fortis en SNS Reaal ontvingen zij al 8 miljoen euro. Aegon, Achmea en kleinere spelers maken nog eens zo’n bedrag over.

Alle gedupeerden betaalden ook nog eens zo’n 6 miljoen euro aan inschrijfgeld. Bij elkaar verdienen de stichtingen dus snel zo’n 22 miljoen euro, berekende advocaat Bos (video), die opkomt voor gedupeerde beleggers.

Waar dat geld aan besteed is, wordt is echter niet duidelijk. De stichtingen willen niet reageren op onze vragen. RTL Nieuws stelde 14 concrete vragen aan Verliespolis en Woekerpolisclaim om inzicht te krijgen in de financiën van de stichtingen. Beide antwoorden slechts in algemene bewoordingen. Dat maakt hen net zo vaag als de verzekeraars destijds waren over de kosten van hun woekerpolissen.

Ook de Consumentenbond en de Tweede Kamer hebben kritiek op het gebrek aan openheid bij Verliespolis en Woekerpolisclaim. Frans Weekers van de VVD zegt geschokt te zijn: “Als dit klopt lijkt het erop dat boeven met boeven worden gevangen”. Weekers zegt wel wat te zien in de aanpak die in de VS wordt gehanteerd. Daar kan de rechter een oordeel vellen of advocaten een redelijk tarief vragen. De VVD gaat vragen stellen aan minister Bos van Financiën over de kwestie. Bron: RTLnieuws

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...