Akzo Nobel nv (AKZA.AE) wordt donderdag en vrijdag in de chemiefabriek in Deventer weer geconfronteerd met stakingsacties van de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen, in verband met een conflict over een sociaal plan voor de 215 medewerkers van deze fabriek, die op termijn dicht gaat.

Akzo Nobel Deventer gaat twee dagen plat

De stakingsacties gaan donderdag om 07.00 uur in en duren dan 48 uur. Vorige week vrijdag heeft al een 24-uursstaking plaatsgevonden. Akzo Nobel wil de fabriek voor de productie van organische peroxiden in Deventer in drie jaar gefaseerd sluiten en de productie overhevelen naar andere locaties in Europa, Noord-Amerika en China, die volgens het concern dichter op de afnamemarkten zitten.

Bovendien speelt de sluiting van de faciliteit in Deventer volgens het bedrijf in op de overcapaciteit in deze markt. Het verf- en chemieconcern neemt dit jaar een herstructureringslast van EUR25 miljoen voor de sluiting van deze fabriek.

Het conflict in Deventer spitst zich met name toe op een conflict over de aanzegging van boventalligheid van medewerkers en regelingen daarvoor, en over een vertrek- en overgangsregeling voor oudere werknemers. De vakbonden vinden dat het bestaande mobiliteitsplan van Akzo Nobel daarin onvoldoende voorziet.

Er heeft sinds de staking van vorige week geen overleg tussen directie van Akzo Nobel en de vakbonden plaatsgevonden, bevestigen woordvoerder John de Munnik van het bedrijf en FNV-bestuurder Ron Vos.

Beide partijen zijn nu in afwachting van een onderzoek van professor Arjen van Witteloostuijn van de Universiteit van Tilburg, in opdracht van de ondernemingsraad, naar de onderbouwing van Akzo Nobel voor de noodzaak van sluiting van de fabriek in Deventer. Volgens Akzo Nobel-woordvoerder De Munnik is de uitkomst van dat onderzoek in de eerste helft van december te verwachten.

Over Salland TV

x

Check Also

Go Ahead Eagles maakt van De Adelaarshorst een schier onneembare vesting

Vrijdagavond won Go Ahead Eagles weer eens vier thuisduels op rij, de ...