Geen asielzoekers in tijdelijk AZC recreatiecentrum Besthmenerberg Ommen

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft aan de gemeente Ommen meegedeeld dat voorlopig geen asielzoekers worden gehuisvest in het tijdelijke AZC recreatiecentrum Besthmenerberg. Het COA heeft dit voorjaar het college van B&W verzocht om in vanaf 1 oktober 2016 tot 1 april 2017 asielzoekers te huisvesten op het recreatiecentrum. Door de aanzienlijke afname van de instroom van asielzoekers in Nederland, is het voorlopig niet nodig hiervan gebruik te maken. Het COA heeft de betrokken organisaties en vrijwilligers per mail en per brief op de hoogte gesteld van deze situatie.

Opvang in reguliere AZC’s
Door de afname van de instroom van het aantal nieuwe vluchtelingen, is er voldoende plaats om hen te huisvesten in reguliere AZC’s. Op deze locaties zijn alle faciliteiten aanwezig om de asielprocedure zo goed en snel mogelijk te doorlopen. Deze ontwikkeling betekent ook, dat het niet meer nodig is om asielzoekers op tijdelijke of aanvullende opvanglocaties te plaatsen.

Recreatiecentrum Besthmenerberg blijft tijdelijk AZC
Onder de nieuwe omstandigheden heeft het COA besloten dat op het AZC recreatiecentrum Besthmenerberg vanaf 1 oktober aanstaande geen instroom van vluchtelingen plaatsvindt. Dat er geen instroom is, wil niet zeggen dat deze tijdelijke locatie gesloten wordt. In september geeft staatssecretaris van Justitie Dijkhoff aan welke kaders worden gesteld voor de opvang van asielzoekers. Daarna wordt samen met onder andere de provincie, de veiligheidsregio, het COA en de gemeenten gekeken hoe hieraan vorm gegeven wordt.

Twee seizoenen was Besthmenerberg een thuis voor vluchtelingen
Vluchtelingen uit de internationale brandhaarden zoals Syrië, Irak en Eritrea hebben twee seizoenen lang een tijdelijk thuis gevonden op de Bestmenerberg. “Het was geweldig hoe de bevolking van Ommen deze mensen, die veel ellende hebben meegemaakt en verschrikkelijke dingen hebben gezien, heeft opgevangen. Ik ben er van overtuigd dat zij ook dit seizoen weer met de zelfde warmte verwelkomt zouden zijn. Het is positief dat de vluchtelingen op een andere manier kunnen worden opgevangen. De mensen die hier wel zijn geweest, zullen de gastvrijheid van Ommen en hun inwoners nooit vergeten”, aldus burgemeester Mark Boumans.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Auto klapt frontaal tegen een boom bij Heeten

Een automobilist is vrijdagmorgen tegen een boom aangereden op de Spanjaardsdijk bij ...