Het Dickens Festijn in Deventer de 25e editie

Foto: Gerard Dubois.  Dit jaar vindt de 25e editie van het Dickens Festijn plaats in Deventer. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het historische Bergkwartier op zaterdag 19 en zondag 20 december. De eerste editie van het festijn vond plaats in 1991 met ruim 40 figuranten. Nu, 25 jaar later, komen er ruim 950 personages uit de beroemde boeken van de schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers.

Het Dickens Festijn wordt jaarlijks bezocht door ruim 150.000 bezoekers. Het festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid.
Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.

De geuren van punch en gepofte kastanjes, duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor. Heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert.
Het Dickens Festijn onderscheidt zich door het grote aantal optredens van vele acteurs, groot en klein, zangers en muzikanten. U komt ze vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Al deze optredens maken het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

‘Het Verhaal van Kerst’ in de Bergkerk
In het kader van de 25e editie is in de Bergkerk van 17 december t/m 10 januari een speciale tentoonstelling te zien met als titel ‘Het Verhaal van Kerst’. De tentoonstelling bestaat uit twee delen die beide het kerstverhaal uitbeelden: het grootste kerstdiorama van Europa en ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Het kerstdiorama, van Fred van Zwet en Roel den Dulk, beeldt het oorspronkelijke kerstverhaal uit met 1600 handbeschilderde figuren op een plateau van 65 m2. De opstelling is uniek, omdat de figuren zijn neergezet in een landschap waarin veel oude symboliek is te ontdekken.
‘A Christmas Carol’, het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens (1843), wordt verbeeld met unieke stukken en verzamelobjecten uit de collectie van Emmy Strik, grondlegger van het Dickens Festijn, met onder meer de 1e druk van ‘A Christmas Carol’.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur (ook open tijdens het Dickens Festijn, beide kerstdagen en Oud & Nieuw). De toegang is €2,- (tot 12 jaar gratis).

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Salland Sport/interview: John Beijen de nieuwe trainer van Wijhe’92 (17-01-21)

John Beijen is de nieuwe trainer van Wijhe’92 1. Vanaf komend seizoen ...