Sint al in de etalage bij Athenaeumbibliotheek Deventer

Terwijl de pepernoten en speculaaspoppen alweer in de schappen liggen, lanceert de Athenaeum-bibliotheek, ter voorbereiding op het Sinterklaasfeest, een Digitale Etalage rond Sint Nicolaas. De website biedt toegang tot een deel van de Sinterklaascollectie, die de bibliotheek geschonken kreeg door de erven Boer. De collectie geeft een uitstekend beeld van de ontwikkeling van het Sinterklaasfeest en biedt handvatten voor wetenschappelijk onderzoek.

Via de Digitale Etalage Sint Nicolaas, te vinden via athenaeumbibliotheek.nl, komt u meer te weten over de achtergronden van het Sinterklaasfeest. Aanleiding voor dit online dossier is de schenking van de bijzondere Sinterklaascollectie aan de bibliotheek. Kunsthistorica en neerlandica Eugenie M.A. Boer-Dirks (1947-2012), voormalig conservator van het Couperus-museum in Den Haag, verzamelde alles dat verband houdt met het Sinterklaasfeest. Haar indrukwekkende verzameling bestaat uit ruim 500 objecten: Sinterklaas(lied)boeken, nationale en internationale studies, artikelen, krantenknipsels en beeld- en geluidsmateriaal en andere voorwerpen.

Het Sinterklaasfeest is de laatste jaren veelal onderwerp van discussie. Het beschikbaar stellen van (wetenschappelijke) informatie over de geschiedenis en achtergronden van dit culturele fenomeen, kan er aan bijdragen die discussie gefundeerd te voeren. Ook is aanvullend literatuuronderzoek mogelijk.

Digitale Etalage
De Digitale Etalage over de Goedheiligman via athenaeumbibliotheek.nl geeft iedereen de mogelijkheid online kennis te maken met een deel van de collectie. De Sinterklaascollectie is beschikbaar voor inzage in de studiezaal aan het Klooster, waar de Athenaeumbibliotheek gevestigd is.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Inhoud 435ste uitzending Salland Sport (17 januari 2020)

Vanmiddag start om 14.00 uur een nieuwe uitzending van Salland Sport! We ...