Ommen stemt weer in met tijdelijke huisvesting asielzoekers

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Ommen verzocht om, net als vorig jaar, tijdelijk maximaal 370 asielzoekers te huisvesten op recreatiecentrum Besthmenerberg. Het college stemt in met de opvang, maar verbindt hier wel voorwaarden aan.

Het COA heeft de gemeente gevraagd om ook nu weer te helpen bij de opvang van asielzoekers uit de internationale brandhaarden zoals Syrië, Irak en Eritrea. Het COA heeft nog onvoldoende permanente opvanglocaties en zoekt daarom locaties waar de vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen. Omdat deze mensen de vorige periode zo goed in Ommen zijn opgevangen heeft het COA de gemeente en recreatiecentrum Besthmenerberg verzocht weer asielzoekers te huisvesten.

Het COA heeft de gemeente verzocht om in de periode van 1 september tot 1 mei asielzoekers te huisvesten. Het college wil deze periode echter terugbrengen naar 1 oktober tot 1 april zodat er nauwelijks overlapping is met het recreatieve gebruik van het park. Ook heeft het college aangegeven dat de opvang de status moet krijgen van een reguliere opvang. Door het als reguliere opvang aan te merken, worden de asielzoekers ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en dan kan de basisschool in Ommen het onderwijs voor de kinderen van asielzoekers structureel organiseren. Ook moet de normale vergunningenprocedure doorlopen. Dat wil zeggen dat er een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd voor een tijdelijke wijziging van het bestemmingsplan.

Opvang 2014/2015
Op recreatiepark Besthmenerberg zijn in de periode van oktober 2014 tot april 2015 asielzoekers tijdelijk gehuisvest. Al hoewel toen de voorbereidingsperiode erg kort was, hebben het interkerkelijk samenwerkingsverband, vele vrijwilligers vluchtelingenwerk de mensen gastvrij ontvangen en geholpen. “Het was hartverwarmend om te zien hoe de vluchtelingen uit conflictgebieden hier zijn geholpen, met ondersteuning, onderwijs en kleding. Ik denk dat Ommen ook de komende periode weer haar maatschappelijke betrokkenheid toont en haar gastvrije kant zal laten zien”, al dus burgemeester Marc-Jan Ahne.

Over Salland TV

Eén reactie

  1. Wat vinden de plaatselijke bevolking en de ondernemers van de opvang van opnieuw 370 asielzoekers in vakantiecentrum Besthmenerberg te Ommen. Wij van AZC Alert hebben een hele duidelijke visie inzake de vluchtelingen stroom naar Nederland en de consequenties daarvan.
    Wij bieden onze hulp aan bezorgde burgers aan en helpen met het organiseren van een lokaal platvorm wanneer hier animo voor is. Een ieder welke graag zijn stem inzake deze plannen wil laten horen kan ons sowieso benaderen via Twitter of Facebook. Middels de zoekfunctie zijn wij makkelijk te vinden en een berichtje achterlaten zal betekenen dat wij contact met u opnemen om te kijken wat we voor elkaar kunnen beteken.

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

PvdA Overijssel wil stationsloketten open houden.

De stationsloketten van Hengelo, Deventer en Zwolle moeten openblijven. Dat wil de ...