De ontploffing van de bom duurde enkele seconden. Tijdens de werkzaamheden van de EODD werden de uiterwaarden en de kruising Achter de Hoven / Worp korte tijd afgezet en ligt het trein-, lucht- en scheepvaartverkeer stil. Het fiets- en wandelpad over de spoorbrug was ook niet toegankelijk. Niemand hoefde te worden geëvacueerd uit zijn of haar woning. Voor de veiligheid was er een ruime hoeveelheid zand op de bom aangebracht. Tijdens de ontploffing viel er weinig te zien. Wel konden trillingen worden ervaren en was de ontploffing hoorbaar.

Eerdere bommen: De afgelopen jaren zijn er vaker bommen gevonden in de uiterwaarden. Deze zijn ter plekke veilig gesteld en op een andere locatie tot ontploffing gebracht. Op basis van de bevindingen van de EODD is duidelijk geworden dat demontage van deze bom met een beschermende constructie op deze plek niet mogelijk is vandaar dat deze bom ter plekke vernietigd wordt.

Ruimte voor de Rivier: De bom is gevonden tijdens werkzaamheden voor Ruimte voor de Rivier. Dit project wordt in Deventer uitgevoerd door de waterschappen Groot Salland en Vallei en Veluwe en is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Hiermee zorgt het Rijk met meer dan 30 projecten langs de grote rivieren in Nederland voor het vergroten van de hoogwaterveiligheid.