Wit-Russische studenten leren regionale economie kennen

De stichting Tsjerkin heeft in de week van 20 april een groep studenten uit Wit-Rusland voor een stageweek in Nederland ontvangen. Het betrof een groep van 30 studenten Economie die – samen met enkele docenten en begeleiders – kennis konden maken met diverse aspecten van de economie in een moderne westerse samenleving. Tsjerkin had voor de groep een programma samengesteld waarin veel aandacht was voor economie in tijden van crisis en innovatieve aspecten met perspectief voor de toekomst.

De studenten brachten op dinsdag 21 april in Lelystad een bezoek aan de Maxima-centrale van GDF SUEZ. Daar kregen ze uitleg over de technische aspecten van de centrale, waar elektriciteit wordt opgewekt met behulp van aardgas, stoom en/of gekoelde lucht, alsmede op de economische kanten als de ‘handel’ in elektriciteit en ontwikkelingen op de energiemarkt. Ook duurzame energie en het terugdringen van de CO2-uitstoot kwamen aan de orde. Na deze theoretische inleidingen werden de studenten rondgeleid door de centrale waar ze het vertelde met eigen ogen konden aanschouwen.

Woensdag begon met een bezoek aan Saxion in Deventer voor een kennismaking met internationale economie- en marketinggerelateerde opleidingen. ’s Middags volgde een bezoek aan afvalverwerker Twence in Hengelo. Daar kregen de studenten te zien hoe afval kan worden verwerkt, gescheiden en hergebruikt en hoe ‘afval’ commercieel rendabel gemaakt kan worden.

Donderdag 23 april kwam de groep wederom naar Deventer voor een bezoek aan de businesslounge van Go Ahead Eagles. Paul Klösters, eigenaar van Boode in Bathmen en uitbater van de lounge, ging in op de horeca en op de rol van een businessclub en relatiemarketing rond het voetbal. Daarna vertelde manager Jelle Beuker van Go Ahead Eagles over het financieringsmodel van een (betaalde) voetbalclub, en was er aandacht voor de aanstaande vernieuwbouw van het stadion. Tussendoor kwam ook de clubhistorie kort aan de orde en konden het stadion en een training worden bekeken. In de avonduren sloot de groep het bezoek aan Deventer op een gezellige manier af bij Party & Bowlingcentrum de Worp, waarna vrijdag nog een bezoek aan Amsterdam volgde.

“De interesse voor onze stageprogramma is in Wit-Rusland altijd groot. Men weet dat ze door onze bemiddeling op plekken komen waar ze anders nooit terecht zouden komen en dat we een zeer gevarieerd en actueel programma bieden. De studenten zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd en gaan graag met onze Nederlandse partners in gesprek. Ook die zien altijd uit naar de kennismaking en de discussie. En we zijn natuurlijk blij dat we ook dit jaar weer nieuwe bedrijven en ondernemers hebben gevonden die belangeloos wilden meewerken aan ons programma”, aldus programmacoördinator Elzo Springer van de stichting Tsjerkin.

De studenten verbleven de hele week in vakantiepark De Berkenhorst in Kootwijk. Die locatie was gunstig gelegen als uitvalsbasis voor de verschillende dagexcursies.

Tsjerkin Bowling 1 Tsjerkin Suez 3 Tsjerkin Suez 2 Tsjerkin Saxion 1

 

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Duckrace Junior Kamer Vechtdal een doorslaand succes

De door de JCI Vechtdal georganiseerde Duckrace in de Ommense Vecht was ...