Meerderheid wil geen 135.000 voor onderzoek Wildlifepark Deventer

Woensdagavond was op verzoek van de ChristenUnie (CU) Deventer een interpellatiedebat gepland met Wethouder Hartogh Heys van D66. Met deze technische politieke debatvorm is het mogelijk om een verantwoordelijk wethouder direct te bevragen over een bepaald onderwerp. In dit geval ging het om vragen over het beschikbaar stellen van gemeentelijk geld voor een haalbaarheidsonderzoek  van een particuliere ondernemer.

De wethouder gaf direct aan dat de afweging van het college om 135.000 euro mee te betalen aan een haalbaarheidsonderzoek alles te maken heeft met het feit dat het college er zelf ook belang bij heeft dat dit uitgevoerd wordt.

Projectontwikkelaar Dormio gaf via de wethouder aan dat het bedrijf zelf geen multinational is en dus 500.000 euro een grote uitgave betreft. Het is voor Dormio ook een te groot risico om er een lening voor aan te vragen volgens wethouder Hartogh Heys (D66).

De oppositie in de persoon van Carlo Verhaar van GroenLinks maakte meteen gehakt van de plannen. Dat begon met de oneliner: “al heeft een aap een gouden ring het blijft een lelijk ding” En daarmee was de aanval geopend op de plannen. Zelfs het beleid en tijdperk onder de oud PvdA-wethouder Bert Doornebos werd nog even fijntjes aangestipt en als vergelijking aangemerkt. GroenLinks sprak verder van aapjes kijken als gimmick in een huisjespark. Ook de spin-off (financieel voordeel) voor de stad is helemaal niet zo zeker.

De fractie van Gemeentebelang wil als collegepartij ook niet 135.000 euro van de belastingbetaler gaan gebruiken voor het haalbaarheidsplan voor het Wildlifepark, althans daar leek het in de eerste instantie op. Daar had fractievoorzitter D66 Bas Noor dan weer een vraag over. Of Gemeentebelang nooit wil dat de gemeente financieel bijdraagt aan een particulier initiatief? Daar kwam geen ja of nee op. Lars Wuijster van de VVD fractie wil graag van het college weten of ze vertrouwen hebben in de financiële positie van projectontwikkelaar Dormio.

De rol van coalitiepartij Gemeentebelang riep vragen op, woordvoerder Harry ten Have kon de ultieme vraag niet beantwoorden of de partij nou voor of tegen de beschikbaarstelling van gemeenschapsgeld voor een haalbaarheidsonderzoek voor een Wildlifepark was. Die vraag mocht de wethouder zelf nog eventjes beantwoorden. Het is kennelijk als coalitiepartij nogal lastig om keihard nee te kunnen zeggen tegen principes als geen gemeenschapsgeld voor private ondernemingen.

Op vragen van de VVD fractie geeft wethouder Hartogh Heys (D66) aan dat de politiek wel in vertrouwen kan worden bijgepraat over de financiële situatie van Dormio. Dus daarmee kan de vraag van VVD of het college vertrouwen heeft in Dormio worden beantwoord. Maar dan wel zonder dat burgers het kunnen horen en zich er een oordeel over kunnen vormen want dat moet dan weer gebeuren in beslotenheid.

Uiteindelijk lag er een gezamenlijke motie van GroenLinks en Gemeentebelang op tafel om geen financiële bijdrage te leveren aan het haalbaarheidsonderzoek voor het Wildlifepark. Met deze motie ging een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond akkoord.

De motie werd gesteund door de Gemeentebelang (7 zetels), VVD (4 zetels), Deventer Sociaal (3 zetels), GroenLinks (3 zetels), ChristenUnie (2 zetels) en Deventer Nu (1 zetel). Deze partijen vertegenwoordigen samen  20 van de 37 zetels in de Deventer gemeenteraad en zijn een meerderheid. Dit is een duidelijk signaal voor het college om de 135.000 euro niet te gaan verstrekken aan Dormio. Aanstaande dinsdag vergadert het stadsbestuur van Deventer weer en ligt dit resultaat dus op de vergadertafel. Of de plannen voor het Wildlifepark hiermee voor de projectontwikkelaar van tafel zijn dat is nog niet duidelijk.

 

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

PvdA Overijssel wil stationsloketten open houden.

De stationsloketten van Hengelo, Deventer en Zwolle moeten openblijven. Dat wil de ...