GroenLinks Deventer wil geen geld beschikbaar stellen voor ongewenst Wildlifepark

De fractie van GroenLinks Deventer zal in de gemeenteraadsvergadering van aanstaande woensdag 1 april het college per motie vragen om geen geld te steken in een haalbaarheidsonderzoek van Arusha Wildlife. GroenLinks stelt zich op het standpunt dat Linderveld groen moet blijven. Op het eerste gezicht lijkt het aantrekkelijk: een toeristische trekpleister die veel bezoekers naar Deventer kan trekken en ook nog werkgelegenheid oplevert. Maar daar tegenover staan drie overwegingen die GroenLinks ertoe brengen het plan af te keuren.

1. Grootschalige bouw op Linderveld. Het voorlopige plan omvat 230 vakantiewoningen, een hal van 15.000 m2 en 1.100 parkeerplaatsen. Zelfs met het meest mogelijke respect voor het landschap is dat onmogelijk in te passen op Linderveld zonder het karakter ingrijpend en blijvend aan te tasten.
GroenLinks heeft sinds jaar en dag de opvatting dat Linderveld groen was, is en blijft.

2. Wilde dieren in gevangenschap. Ook met de meeste zorg zullen wilde dieren niet in hun natuurlijke habitat verblijven in een wildpark van 41 hectare. Hun natuurlijke vijanden ontbreken, hun natuurlijke voedsel is anders. Bovendien zal de nabijheid van mensen (verblijvende toeristen en bezoekers van het park) ervoor zorgen dat hun leefritme verstoord wordt. En hoe ruim opgezet ook, om het park staat een hek, en wilde dieren horen niet in gevangenschap. In onze directe omgeving zijn bovendien al dierenparken waar deze dieren gezien kunnen worden, dus voor de educatieve functie is dit extra park niet nodig.

3. Het financieel risico voor de gemeente. Dierenparken in Nederland hebben het moeilijk. Zelfs boegbeeld Artis verkeert in zwaar weer, en het Noorderdierenparkin Emmen zou zonder gemeentelijke steun niet hebben overleefd. Argumenten in dat geval: werkgelegenheid, toerisme, kapitaalvernietiging. In precies dat parket zou ook Deventer kunnen komen mocht Arusha Wildlife in moeilijkheden komen. GroenLinks vindt dat de gemeente nu al aanzienlijke financiële risico’s loopt, en zich zeker niet meer op de hals moet halen. We hebben in de afgelopen 10 jaar al tientallen miljoenen verloren op Linderveld, dat lijkt ons genoeg. Daarom stellen we ook voor om niet onnodig 135.000 euro in deze bodemloze put te gooien, wanneer voor GroenLinks ook zonder haalbaarheids-onderzoek al duidelijk is dat Arusha Wildlife op Linderveld ongewenst is.

Fractievoorzitter Carlo Verhaar zegt: “We dachten toch dat we van het debacle Linderveld af waren. Opeenvolgende colleges ontwikkelden kansloze plannen, ten koste van tientallen miljoenen gemeenschapsgeld. Dit college wil daar nog eens 135.000 euro achteraan gooien voor een ongewenst plan. Voor GroenLinks staat buiten kijf: Linderveld was, is en blijft groen. Iedere ontwikkeling die dat groen permanent verstoort is ons een doorn in het oog. Daarom willen wij een streep door het grootschalige bouwproject Arusha Wildlife. ”

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

PvdA Overijssel wil stationsloketten open houden.

De stationsloketten van Hengelo, Deventer en Zwolle moeten openblijven. Dat wil de ...