Herdenking bombardement Nijverdal op 22 maart

Dit jaar is het op 22 maart 70 jaar geleden dat Nijverdal zwaar werd gebombardeerd. 73 mensen werden dodelijk getroffen. Ieder jaar op 22 maart herdenkt Nijverdal de inwoners die zijn omgekomen bij bombardementen op Nijverdal tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn 85 personen omgekomen bij alle bombardementen in de gemeente Hellendoorn. Omdat het 70 jaar geleden is, krijgt de herdenking een speciaal karakter. Muziekvereniging KSW verzorgt de première van het door componist Bert Pfeiffer (oud Nijverdaller) gecomponeerde werk “De Zwarte dag van Nijverdal”. Dit werk is speciaal voor de herdenking van het bombardement op 22 maart 1945 in Nijverdal geschreven. Ook zal een gelijknamige video worden vertoond, gemaakt door René Eijsink, met live muziek door het orkest van muziekvereniging KSW.  Pianist Herbert de Jonge, kleinzoon van de verzetsman Tiemen de Jonge die bij het bombardement twee zonen verloor, zal in het programma op piano een eigen compositie ten gehore brengen met de titel ‘1945’. De herdenkingsbijeenkomst begint op zondag 22 maart om 11.00 uur in het Huis voor Cultuur en Bestuur. Aansluitend aan het concert vindt de herdenking plaats in de binnentuin. Burgemeester Raven houdt een toespraak. Er wordt een gedicht “Waar zou jij staan…” van Herman Kampman voorgedragen. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de KSW. Het college van B&W legt als eerste een bloemstuk bij de gedenksteen in de binnentuin. Voor wie niet aanwezig kan zijn: u kunt tot 17.00 uur bloemen leggen.

Vlaginstructie: Inwoners van de gemeente Hellendoorn die de omgekomen Nijverdallers ook thuis willen herdenken, worden uitgenodigd de vlag halfstok te hangen tot zonsondergang.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Heilige Lebuinus Parochie op weg naar 2025

FOTO: archief De Lebuinusparochie gaat een nieuwe toekomst tegemoet, waarin heel veel ...