Onthulling kunstwerk Op & Uit ’t Hart in Olst

Het verhaal van Janna Kiezebrink uit de historische canon van Overijssel is de aanleiding voor een kunstwerk in het canonkunstproject. Het kunstwerk van Hellen Abma wordt komende vrijdag om 14.30 uur feestelijk onthuld door wethouder Anton Bosch van de gemeente Olst Wijhe samen met bewoners van Olst. Aansluitend op de onthulling van het kunstwerk ‘Op & Uit ’t Hart wordt het appartementencomplex De Kiezebrink feestelijk geopend door wethouder Marcel Blind en Ed Penninks (Salland Wonen) door het onthullen van een gevelbord van Hellen Abma.  Op & Uit ’t Hart is het 13e van een reeks van 15 kunstwerken in de openbare ruimte die verspreid over de provincie Overijssel worden gerealiseerd. De werken hebben allen een gebeurtenis of thema uit de lokale of regionale canon. Het gaat om verhalen die niet meer zichtbaar zijn in het landschap. De kunstwerken verbinden zo locaties en verhalen met elkaar en versterken daarmee de cultuurhistorische beleving van de omgeving.

De geschiedenis van Janna Kiezebrink
Tussen 1845 en 1850 werd de bevolking van Olst getroffen door een reeks van ernstige misoogsten en een riskante uitbraak van cholera. De burgemeester liet op 19 februari 1849 Janna Kiezebrink oppakken, omdat zij met hulp van derden “beledigende en opruiende geschriften” op huizen had aangebracht. De teksten keerden zich tegen de rijken. De zaak liep met een sisser af. Er was geen sprake van een poging tot georganiseerde opstand. Een wanhopige vrouw reageerde de woede over haar ellendige situatie af op de beter bedeelden en mensen die van buiten kwamen.

Hellen Abma heeft met dit verhaal, deze geschiedenis als basis, een kunstwerk gerealiseerd. Voor haar toont het verhaal van Janna Kiezebrink hoe een individu, onverwacht, deel uit kan maken van de geschiedenis. Janna Kiezebrink werd een boegbeeld van de heersende sociale onrust en armoede indertijd. Hellen Abma gebruikt het verhaal van Janna Kiezebrink als aanleiding en motor voor een inventarisatie van wat er nu leeft onder de bevolking in Olst. Zij is op zoek gegaan naar de ‘Janna Kiezebrinks van nu’. Wat zijn hun dromen, wensen, angsten en idealen? En kan er door deze op een zorgvuldige wijze te verzamelen en te ontsluiten, opnieuw een helder tijdsbeeld ontstaan?

Hellen heeft mensen in Olst geïnterviewd en heeft samengewerkt met groep 8 van de Prins Willem Alexanderschool om persoonlijke spreuken en wensen te verzamelen. Ook de nazaten van Janna Kiezebrink hebben een bijdrage geleverd. Mensen zijn uitgedaagd om na te denken over Olst en te kijken waar de wensen en behoeften liggen.

Het kunstwerk bestaat uit twee zuilen waarop de wensen, verlangens, dromen en angsten van bewoners van Olst zijn weergegeven. Boven op de zuilen zijn twee vrouwfiguren afgebeeld die werden voorgedragen door bewoners en de gemeente Olst-Wijhe. Deze vrouwen hebben een bijzondere betekenis voor de gemeenschap. Zij zetten zich belangeloos in voor anderen en maken zich hard vanuit een zelfde bevlogenheid als Janna Kiezebrink en zijn daarom hier te zien, als boegbeelden van saamhorigheid.

Het kunstwerk is een “Plek voor de zaken recht uit het hart, die mensen op het hart hebben”.
Een positief beeld voor de toekomst.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Aanpak overlast uitgeprocedeerde asielzoekers Vechtdallijn kost 1.5 miljoen

De stewards op de Vechtdallijn moeten stelselmatig zwartreizigers aanspreken en daarbij worden ...