Deventer eert slachtoffers WOII met gedenkstenen op straat

Deventer brengt een eerbetoon aan Deventenaren die in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland zijn gedeporteerd en omgebracht. Dit gebeurt op initiatief van de Werkgroep Struikelstenen Deventer met zogenoemde stolpersteine (struikelstenen). Er zijn circa 400 Deventenaren die een gedenksteen verdienen. De stenen worden in de loop der jaren geplaatst. De gemeente en de werkgroep hebben hiervoor een convenant getekend. De stenen zijn ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze komen te liggen op plekken waar omgebrachte Deventenaren woonden voordat zij werden gedeporteerd. De keistenen van 10 x 10 centimeter zijn aan de bovenkant bedekt met een messing plaatje, waarop de gegevens staan van het slachtoffer.  Het maken en plaatsen van een steen kost ongeveer 120 euro. De werkgroep bekostigt de struikelstenen uit donaties en giften. In Europa zijn inmiddels al meer dan 35.000 struikelstenen geplaatst. In Deventer worden de eerste stenen geplaatst in de Nieuwstraat.

Werkgroep Struikelstenen Deventer: “Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten. Met die gedachte hebben we dit project in Deventer opgepakt. De werkgroep heeft als motto: ‘Herdenken met een blik op de toekomst’. We zijn onderdeel van het Etty Hillesum Centrum en willen met de struikelstenen niet alleen stilstaan bij oorlogsslachtoffers, maar ook werken aan lesprogramma’s voor jongeren.”  Wethouder Frits Rorink: “De Tweede Wereldoorlog ligt dit jaar alweer 70 jaar achter ons. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. De oorlogsmisdaden door de nazi’s raken ons nog steeds. Ook jonge generaties. Met de struikelstenen blijven de slachtoffers in onze gedachten. En denken we aan de wreedheid van oorlog in het algemeen. Niet alleen op 4 mei, maar het hele jaar door.”  Meer informatie over de Deventer werkgroep staat op www.struikelstenen-deventer.nl.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Duurzaam Bouwloket; het nieuwe energieloket van de gemeente Raalte

Duurzaam Bouwloket is het nieuwe energieloket van de gemeente Raalte. Woningeigenaren kunnen ...