Aantal misdrijven in Raalte gedaald

In 2014 is het aantal misdrijven in de gemeente Raalte gedaald. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de politie. Er werden minder diefstallen en inbraken gepleegd. Het aantal geweldsdelicten bleef ongeveer gelijk. In 2015 blijft het terugdringen van woninginbraken en geweldsdelicten prioriteit vanwege de grote impact op slachtoffers. Het totale aantal misdrijven is in vergelijking met 2013 met 22% gedaald naar 808. Toch handelde de politie bijna hetzelfde aantal verdachten af. Vooral de inbraken in auto’s (-54%), inbraken in schuren en kelderboxen (-27%) en de bedrijfsinbraken (-25%) daalden het meest.

Overval en Straatroof: Deze zware misdrijven bleven nagenoeg gelijk. In 2014 werden één straatroof ( één in 2013) en twee overvallen gepleegd (drie in 2013). De straatroof werd opgelost. Eén overval betrof een poging. Voor de andere overval hield de politie twee verdachten aan. Bij deze zware misdrijven wordt het team ondersteund door het speciale overvallenteam van het district.

Woninginbraken: Preventie, alertheid en melden verdachte situaties belangrijk: Het totale aantal woninginbraken in de gemeente is gedaald met 7%, van 100 naar 93. De woninginbraken daalden vooral in het buitengebied, in Raalte Centrum bleef het nagenoeg gelijk en in Heino werd iets meer ingebroken.

De kans op een woninginbraak is in de gemeente Raalte laag. Het is een veilige gemeente. Om dit zo te houden en om het samen nog beter te doen wil zowel politie als gemeente graag helpen. Zo krijgen bewoners al een brief na een inbraak, kent de gemeente het project “Waaks” en worden er indien nodig, extra preventieve acties opgezet om te helpen.

In 2014 heeft de politie samen met de gemeente en het OM ook geïnvesteerd in het attenderen van bewoners op het belang van goed hang- en sluitwerk en de woning goed af te sluiten. De politie zette een speciaal woninginbrakenteam in voor de opsporing van inbrekers en voerde tijdens het zogenaamde “Donkere Dagen Offensief (DDO) veel extra controles uit. Ook al omdat bekend is dat inbrekers veelal van andere gebieden komen. Bij het effectief aanpakken van woninginbraken spelen de bewoners een belangrijke rol. Als zij alert blijven op verdachte situaties en dat melden bij de politie, dan kunnen meer inbrekers op heterdaad worden betrapt. In 2015 zetten de partners deze gezamenlijke inspanningen samen met de bewoners voort. De politiegegevens zijn gebaseerd op voorlopige cijfers. De vastgestelde cijfers verschijnen in maart 2015.

 

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Aanpak overlast uitgeprocedeerde asielzoekers Vechtdallijn kost 1.5 miljoen

De stewards op de Vechtdallijn moeten stelselmatig zwartreizigers aanspreken en daarbij worden ...