GroenLinks: Kom op met die laadpalen!

GroenLinks is teleurgesteld in college dat milieuvriendelijke elektrisch autorijden niet stimuleert. Begin 2014 heeft de gemeenteraad van Deventer het college van burgemeester en wethouders de opdracht gegeven om actief het rijden met elektrische auto’s te stimuleren. Een jaar later blijkt dat het college op haar handen heeft gezeten: er is geen beleid en Deventenaren die een elektrische auto willen aanschaffen worden, weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn en worden door de gemeente niet geholpen. GroenLinks is boos en gaat op 4 februari 2015 de wethouder Duurzaamheid opheldering vragen waarom er niets gedaan is met de opdracht van de raad. Fractielid Tjeerd van der Meulen:  “Als gemeente moeten we elektrisch rijden stimuleren en elektrische rijders optimaal faciliteren. Dat vond de raad in 2014 al maar het college heeft zitten slapen“.

Geen benzine of diesel maar groene elektriciteit als brandstof om jezelf voort te bewegen. Steeds meer autogebruikers kiezen voor een elektrische auto. Deze stekkerauto’s zijn afhankelijk van een oplaadpunt en juist daaraan zal een tekort ontstaan. In 2013 is het aantal elektrische auto’s met 200% gestegen maar het aantal publieke oplaadpunten is slechts met 75% gegroeid. In Deventer hebben we momenteel circa 18 publieke plaatsen (9 palen) waar men een auto kan opladen. Daarnaast hebben sommige autobezitters een oplaadpunt op hun privéterrein. Maar wat nu als je in een flat of appartement woont, geen eigen parkeerplaats hebt en er is geen publiek oplaadpunt in de buurt? Voor dit soort situaties moet in de straat een laadpunt worden gemaakt waarbij de eigenaar kan bijdragen in de kosten. In 2014 heeft de gemeenteraad van Deventer op initiatief van GroenLinks het college de opdracht gegeven om voor 1 juli 2014 ruimtelijk beleid aan de raad voor te leggen zodat de E-autobezitters weten waar ze aan toen zijn. Dit beleid is er nog steeds niet (!) en Deventenaren die een E-auto willen aanschaffen worden niet door de gemeente geholpen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de elektrische autobezitter optimaal te faciliteren. Van der Meulen: “De komende jaren zal het aantal elektrische auto’s alleen maar toenemen dus actieve ondersteuning is nodig. We willen uiteindelijk een duurzame mobiliteitsstad, genoeg laadpalen is slechts de eerste noodzakelijke stap“.

Op 4 februari 2015 wordt er aan de raadstafel opnieuw gesproken over laadpalen in Deventer. “Duurzaam Deventer houdt ook in duurzame mobiliteit. E-auto’s zijn duurzamer dan benzineslurpers, geen luchtverontreiniging en minder geluidsoverlast. De wethouder Duurzaamheid moet pionierende Deventenaren die een E-auto willen aanschaffen met open armen ontvangen!”.  

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Auto klapt frontaal tegen een boom bij Heeten

Een automobilist is vrijdagmorgen tegen een boom aangereden op de Spanjaardsdijk bij ...