Respectvolle protestbijeenkomst Olst-Wijhe

Ruim 50 mensen kwamen samen in het gemeentehuis in Wijhe. Na de verwelkoming door burgemeester Strien is een minuut stilte in acht genomen. De burgemeester wees er daarna op dat in vele plaatsen in Frankrijk, Nederland en elders in Europa mensen bij elkaar komen om hun afschuw uit te spreken over de bloedige terreuraanslag op Charlie Hebdo in het hart van Parijs. Die aanslag is een gerichte aanval op de kernwaarde in onze westerse samenleving, de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid te zeggen wat je wilt, te zijn die je bent. Er zijn twaalf mensen geëxecuteerd, journalisten, cartoonisten en politieagenten. De aanslag heeft in Parijs plaatsgevonden, maar het had ook hier in Nederland kunnen gebeuren. En dat kan nog steeds. Het is daarom van belang om samen te komen, in de eerste plaats om mee te leven met de slachtoffers en nabestaanden en solidair te zijn met de Fransen en bijzonder de inwoners van Parijs. Maar tegelijk ook om duidelijk te maken dat wij nimmer kernwaarden als vrijheid en gelijkwaardigheid zullen opgeven. Dat wij staan om de mensen die stem geven aan het vrije woord en om de politiemensen die ons beschermen. De burgemeester was blij met de aanwezigheid van journalisten en politiefunctionarissen tijdens de bijeenkomst.

De burgemeester riep vervolgens op om vooral samen op te trekken, schouder aan schouder, en om ons niet te laten verdelen. Hij vroeg aandacht voor de vredelievende moslims die tot hun schrik geconfronteerd worden met moorden door terroristen die zeggen te handelen uit naam van hun godsdienst. Het is belangrijk om weerbaar en vasthoudend te zijn, maar ook beheerst, met nuance en de bereidheid tot dialoog.

De burgemeester las de verklaring voor die hij heeft ondertekend en die alle aanwezigen kunnen ondertekenen. De verklaring zal naar de burgemeester van Parijs worden gestuurd. Daarna gaven Mattijs Oppenhuizen, journalist van De Stentor, en Henk van Bussel, teamchef van de politie Salland, hun reactie op de aanslag.

Matthijs Oppenhuizen maakte de brug naar de lokale gemeenschap en vertelde over een vriend die in de gemeenschap waar hij is opgegroeid andere keuzes maakte in zijn hobby’s dan zijn dorpsgenoten en hij werd buiten gesloten. De redactie wordt regelmatig onder druk gezet of de toegang wordt ontzegd bij negatieve publiciteit. Matthijs Oppenhuizen: ‘Laat iedereen zichzelf een spiegel voorhouden om bij zichzelf te rade te gaan hoe serieus je de vrijheid van meningsuiting neemt en om na te denken of je bereid bent ook die ander daadwerkelijk vrijheid te geven’.

Henk van Bussel: ‘Ik ben geschrokken van de kille manier waarop redactieleden en collega’s van de Parijse politie in koele bloede zijn doodgeschoten. We dachten dat het recht op vrijheid van meningsuiting niet meer weg te denken was. Nu blijkt dat we alle inzet nodig hebben van iedereen om die vrijheid niet te verliezen.  En ik snap het niet en heb de oplossing ook niet’.

Inwoners kunnen op vrijdag 9 januari de verklaring nog ondertekenen in het gemeentehuis in Wijhe en in het Holstohus in Olst.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Auto klapt frontaal tegen een boom bij Heeten

Een automobilist is vrijdagmorgen tegen een boom aangereden op de Spanjaardsdijk bij ...