Kapel leprozenhuis gevonden in Deventer

Bij een archeologisch onderzoek aan de Snipperlingsdijk in Deventer zijn sporen gevonden van de kapel van het leprozenhuis St. Jurriën. In dit leprozenhuis werden mensen opgevangen die leden aan lepra. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van Rentree, die er nieuwbouw wil plegen. De archeologen constateren dat de kapel op een kleine terp ligt aan een dijk die in 1345 is aangelegd. Van de muren van de kapel is vrijwel niets bewaard gebleven. Na het buiten gebruik raken van het St. Jurriënsgasthuis, is de kapel tot op de fundering gesloopt.

In de kapel zijn geen graven gevonden. Vermoedelijk ligt de begraafplaats van het gasthuis onder de dijk ten zuiden van de kapel. Ten noorden van de kapel ligt slechts een enkel los graf. Opvallend, vindt men in Deventer, omdat in de middeleeuwen bij voorkeur niet aan de donkere noordkant van de kerk werd begraven.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Heel veel bezwaar tegen plaatsing van 9 windturbines van 225 meter hoog langs A1 bij Deventer

De gemeente Deventer heeft ruim 650 reacties met voornamelijk veel kritiek en ...