Ongeveer 1,3 miljoen huishoudens hadden eind vorig jaar een hypotheek waarvan de waarde hoger was dan die van hun woning.


DNB: 65 miljard aan onderwaarde op hypotheken

Hun totale tekort bedroeg circa 65 miljard euro, meldde De Nederlandsche Bank maandag. Het probleem van onderwaarde blijft volgens DNB beperkt tot “een specifieke generatie huizenbezitters”. De kwetsbare groep bestaat vooral uit huishoudens die de afgelopen 10 jaar een huis hebben gekocht en nog niet veel hebben afgelost of gespaard.

Alles bij elkaar hebben Nederlandse huiseigenaren nog altijd overwaarde, maar die neemt door de aanhoudende malaise op de woningmarkt wel af. In 2007 lag de gezamenlijke woning-waarde nog 700 miljard euro boven de totale hypotheekschuld. Dat zal in 2015 naar verwachting circa 300 miljard euro minder zijn, aldus DNB. In die raming is meegenomen dat huishoudens, mede gezien de lage spaarrente, spaargeld blijven gebruiken om vervroegd af te lossen. DNB gaat uit van “enkele miljarden per jaar”.

Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...