Zweedse bedrijven hebben zalm met mogelijk te hoge concentraties dioxine geëxporteerd naar Europese landen.

Zweedse ‘dioxinezalm’ geëxporteerd naar Europa

Volgens de Zweedse voedsel- en warenautoriteit is de zalm ook geëxporteerd naar Nederland, meldt de BBC. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zei geen aanwijzingen te hebben dat er op dit moment vervuilde zalm in de Nederlandse winkels ligt. Dat kan ook betekenen dat die inmiddels is verkocht. Het gaat om ongeveer 200 ton zalm. De zalm komt uit de Oostzee. De Europese Unie verbood Zweden in 2002 zalm uit die vervuilde zee te exporteren vanwege te hoge concentraties dioxine.

De Europese Commissie is van de zalmverkopen op de hoogte gesteld door de Zweedse autoriteiten, aldus de BBC. De chemische afvalstof kan in grotere hoeveelheden kankerverwekkend zijn en de vruchtbaarheid aantasten. Een groot deel van de zalm uit de Oostzee is in 2011 en 2012 illegaal geëxporteerd naar Frankrijk. De vis zou ook in Denemarken zijn terechtgekomen.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...