De gemeente Deventer wil het opdrachtgeverschap overnemen van de NV Bergkwartier voor de realisatie van de nog nieuw te bouwen bibliotheek in het oude SNS gebouw aan de Stromarkt in Deventer.


Deventer wil project bibliotheek overnemen van NV Bergkwartier

De NV Bergkwartier stapt eruit omdat in huidige tijden het lenen van geld in verhouding tot de te maken afspraken met de huurders van het gebouw te duur is. De bank wil een huurcontract zien van 20 jaar en 5% per jaar aan aflossing. Voor de NV blijkt dit een te groot financieel risico en daarom stappen ze dus uit het project.

Maar de gemeente moet dus wel nieuw geld aantrekken om het SNS gebouw van de NV Bergkwartier te kopen. De vraag is hoeveel het gebouw de gemeente gaat kosten. De directeur van de NV Bergkwartier, de heer Eggink gaf aan dat de huidige marktwaarde ergens tussen de 8,5 en 10 miljoen ligt. De gemeente moet dus een nieuwe financiële verplichting aangaan om het plan voor een cultuurplein in de stad mogelijk te maken. Dat is dan weer boven op de 5 miljoen die nodig is, en ook beschikbaar is voor de realisatie van het Filmtheater.

De directeur van de bibliotheek Jos Debeij relativeerde de mogelijke wisseling van eigenaar van het SNS pand. Debeij ziet zelfs betere mogelijkheden als de gemeente het gebouw koopt. Debeij ziet ook nog steeds ruimte voor de zogeheten beleefbibliotheek waar ook ruimte is voor DRTV ondanks dat die in financiële problemen zit. Debeij gaf ook aan dat kleiner bouwen een optie is en de kleinere bibliotheken dan te behouden. Het is nog maar de vraag of de gemeenteraad akkoord gaat met een nieuwe financiële verplichting.

Daarvoor moet het college eerst een besluit nemen over de financiering en die moet de gemeenteraad dan nog goedkeuren. Dat komt dan nog weer bovenop de drukte die de gemeenteraad al heeft met de nieuwe bezuinigingsplannen van de gemeente Deventer. Voor de realisatie van de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt is ongeveer 17 miljoen nodig. Eerder stelde de gemeente al 7,4 miljoen beschikbaar voor de nieuwe voorziening. Maar hoeveel geld er nou nog bij moet worden geleend?

Over Salland TV

x

Check Also

Ruim kwart meer woninginbraken in Overijssel

Tot nu toe werden er dit jaar (januari tot en met april) ...