Het beheer en onderhoud van de rioolwaterzuiverings-installatie (rwzi) in Raalte voldeden niet aan de wettelijke regels. Dat meld het waterschap Groot Salland.

Rioolzuivering Raalte voldeed niet aan eisen

De installatie explodeerde vorig jaar in oktober. Het onderhoud aan de biogasinstallatie, waarmee gas uit rioolslib wordt gewonnen, was onvoldoende. Mede hierdoor kon gas zich in een kelder van de installatie ophopen, blijkt uit een onafhankelijk onderzoeksrapport. De kennis van het personeel dat zich met de gasinstallatie bezighield, was onvoldoende.

Er is niet goed nagedacht over afvoer van condenswater die de kelder inliep. Door deze leiding kon gas in de kelder stromen. Een installatie waardoor opgehoopt gas naar buiten kon ontsnappen, zat verstopt. Deze was in 2010 voor het laatst gecontroleerd. De dijkgraaf is geschrokken van de conclusies in het rapport. ‘De dingen die in Raalte fout zijn gegaan, zijn verholpen. Nu willen we zekerheid hebben over de veiligheid van andere installaties.’ Dat wordt nog nader onderzocht. Het is onduidelijk of in Raalte weer biogas zal worden gewonnen.

Over Salland TV

x

Check Also

Droogtestuwen helpen boeren bij extreem weer: “We denken in kansen”

Tropische hitte en flinke stortbuien; ze gaan in Nederland hand in hand. ...