De gemeente Vaals wil nieuwkomers uit Europa die geen werk of vermogen hebben, vanaf september buiten de deur houden.


Politiek – Vaals wil EU-burgers zonder inkomen weren

Wethouder Jean-Paul Kompier heeft dat woensdag aangekondigd naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten. Reden is het hoge aantal (buitenlandse) uitkeringsgerechtigden in de kleine Limburgse gemeente. Vaals is de eerste gemeente in Zuid-Limburg en mogelijk ook in Nederland die een Europese richtlijn gebruikt om de Europeanen zonder werk of vermogen te weren.

De Belgische buurgemeente Plombières gebruikt dezelfde richtlijn al. Vaals heeft minder dan 10.000 inwoners en telt 300 uitkeringsgerechtigden. Ongeveer 40 procent komt uit andere Europese landen, zegt de wethouder. Van elke 100 mensen die zich in Vaals willen vestigen, vragen er negen een uitkering aan. Volgens de gemeente is dat percentage hoger dan in grote steden zoals Rotterdam. De gemeente is jaarlijks 4 ton kwijt aan uitkeringen. De wethouder noemt met name Polen en Roemen die zich in Vaals vestigen en die vanwege beperkte kennis van het Nederlands moeilijk aan een baan zijn te helpen.

Over Salland TV

x

Check Also

De NS Dienstregeling per 2 juni

Vanaf 2 juni rijdt de NS een dienstregeling in het nationaal belang. ...