Achttien gemeenten hebben al plannen bij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ingeleverd voor experimenten met wietteelt.


18 gemeenten willen experiment met wietteelt

Dat schrijft de VVD minister afgelopen donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij heeft deze inventarisatie gemaakt op verzoek van de Kamer. In meer dan de helft van de reacties is volgens de minister geen sprake van een “uitgewerkt plan”. Hij zal daarom deze gemeenten uitnodigen om hun plannen toe te lichten. Opstelten blijft tegen regulering of legalisering van wietteelt omdat het in strijd is met internationale verdragen. “Er is geen ruimte voor gemeentelijke initiatieven die daarvan afwijken”, schrijft hij.

Hij zei eerder geen valse verwachtingen te willen wekken bij gemeenten. Onder meer D66 is voorstander van lokale experimenten met gereguleerde wietteelt. Hierdoor zullen overlast en criminaliteit worden bestreden, aldus de partij. Steden als Utrecht, Rotterdam, Leeuwarden, en Eindhoven hebben eerder al aangegeven te willen gaan experimenteren met wietteelt. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er door de gemeente Deventer niet gevraagd om een experiment.

Wel is er door de gemeenteraad om een brief gevraagd richting Den Haag, daarbij is Andries Heidema opgedragen om bij het kabinet en bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te pleiten voor regulering van het achterdeurbeleid bij coffeeshops. De gemeenteraad sprak uit de behoefte te hebben aan regelgeving die het mogelijk dat cannabis die legaal in lokale coffeeshops wordt verkocht ook legaal lokaal kan worden geteeld.

Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...