DEVENTER - Op zondag 13 mei presenteert Deventer Literair Bert Keizer  in de Oude Mariakerk aan het Grote Kerkhof. Hij zal worden geïnterviewd door Niels Klinkenberg. Het begint om 15.00 uur.

13 mei – Deventer Literair over programma met Bert Keizer

Bert Keizer (1947) is verpleeghuisarts, filosoof, schrijver en columnist (o.a. in Trouw). Zijn columns gaan over hersenen, geest en ziel, over zin en onzin van het behandelen van (‘oude’) mensen, over dementie en euthanasie. Hij verkreeg landelijke bekendheid met  Het refrein is Hein: leven en sterven in een verpleeghuis (1994) waarin hij verhaalt over zijn ervaringen als verpleeghuisarts. Afgelopen april schreef hij het essay Waar blijft de ziel? in het kader van de maand van de filosofie. Het essay was zijn reactie op ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab, met kritische kanttekeningen, zoals:

‘Hersenonderzoekers die de mens reduceren tot neuronen in ons hoofd, hebben het mis. De mens bestaat, met zijn vrije wil, zijn emoties, met al zijn grilligheden (Trouw, 01-04-2012).

Zijn columns roepen soms heftige reacties op, zoals zijn kritiek op de euthanasie van een dementerende vrouw op basis van een wilsbeschikking die ze opstelde toen ze nog ‘bij zinnen was’. Hij stelde daar o.a. over:

Niet trutten met pseudoflinke wilsverklaringen en dan maar achteloos dat gevreesde dementie-domein in slenteren, ervan uitgaand dat een arts die rotklus gaat klaren die u eruit moet verlossen’  (Trouw 21-04-2012),

Bert Keizer houdt zich bezig met geestelijke zaken die ons allen beroeren en waarover veel te doen, te zeggen en te menen is. Niels Klinkenberg zal het voortouw nemen Keizer over een en ander te interviewen. Ongetwijfeld heeft men daar zelf ook vragen over. Die kunnen allemaal gesteld worden, op zondagmiddag  13 mei in de Oude Mariakerk!

De toegang is gratis voor leden, niet-leden betalen  €10. Na afloop signeert de schrijver zijn boeken en kan er gezellig nagepraat worden onder het genot van een drankje.

Over Salland TV

x

Check Also

Salland Magazine in het teken van de N35 in Mariënheem

Vanavond wijden we in de uitzending van Salland Magazine aandacht aan de ...