Afgelopen woensdagavond praatte de gemeenteraad over het businessplan van de SLOD. Als de raad akkoord ging dan krijgt de lokale omroep weer eens extra geld om de zaak draaiende te houden. De raad was in ieder geval wel erg kritisch en overlaadde de wethouder met veel vragen. Een antwoord had wethouder Berkelder vaak niet. Uiteindelijk ging de raad weer akkoord met het collegevoorstel en krijgt SLOD tot 2011 ruim 200.000 euro extra.

Raad vlijmscherp over Lokale Omroep SLOD

Wethouder Berkelder tijdens de politieke markt van 22 oktober 2008.

Fractievoorzitter Groen Links Carlo Verhaar omschreef zijn indruk over het nieuwe Recht Op programma waarin Willy Oosterhuis met uitkeringsgerechtigden op stap gaat als het absolute dieptepunt van DTV uit de afgelopen jaren. “Volkomen smakeloos hoe wordt omgegaan met uitkeringsgerechtigden.” De slechte kwaliteit van de huidige Deventer Radio en het afserveren van Stadsradio Deventer FM is voor Bram Emens (ADB) een reden om niet met de nieuwe plannen in te stemmen.

Eén van de raadsleden beschrijft dat de radio “niet best scoort met een computerstem uit Nijmegen, zonder ook maar enige binding met lokaal Deventer…”. Overigens ontbrak het SLOD bestuur tot verbazing van de aanwezigen. Inspreker Herman Starink (op brute wijze ontslagen bij DTV) omschrijft de gang van zaken als “schijnbaar leven we hier in een bananenrepubliek”. Overigens ontbreekt al een vol jaar lang een redactiestatuut. Vrijwel elke inspreker zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid, de gemeente Deventer geeft subsidie, koopt gelijktijdig allerlei programma’s in. Spottend werd door insprekers tot driemaal toe opgemerkt. “Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt”.

Wethouder Berkelder wil in de toekomst graag garanties voor onafhankelijkheid en kwaliteitsbewaking. Veel partijen zien al een nieuwe Gordiaanse Knoop, bij Deventer TV denkt men aan een (combinatie) commercieel directeur en eindredacteur in één persoon. Twijfel is uitgesproken over een cameraman die voor 18 uur per week alles in elkaar moet gaan zetten. Meerdere insprekers willen dat een financieel onderzoek gaat plaatsvinden over mogelijk financieel wanbeheer vanaf 2004.

Berkelder vond hier en nu niet het juiste moment om met een ophelderend onderzoek te beginnen. Bram Emens rekende uit dat Deventer in 35 jaar minimaal 1 miljoen Euro bij de lokale omroep naar binnen heeft gepompt. Er werden veel vragen gesteld over de vele belangenverstrengelingen. De eerste inspreker Ton Damen sprak in zijn betoog over “‘één grote kleffe bende”. Op het eind van de avond kwam een korte reactie van de wethouder. ….”Tja, ehh we zullen aandacht moeten besteden aan meer onafhankelijkheid en ik ga m’n best doen voor kwaliteitsgaranties”. Tot viermaal toe werd aan Berkelder gevraagd wat er gebeurd als het nu weer mis gaat. Tot viermaal toe bleef de wethouder het antwoord aan de raad schuldig.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...